фирми продукти
представяме
работа
 
Лесна градинска пътечка от каменни плочи

Отделете един уикенд, за да направите градината на дома или вилата си още по-гостоприемна – създайте красива и практична пътечка от каменни плочи. За да направите това по-лесно, вижте тези лесни инструкции в 6 стъпки, допълнени със снимки.

Лесна градинска пътечка от каменни плочи

Една добре оформена пътечка може да обособи визуално отделни сектори в двора или градината, а в края й можете да създадете малък овален кът, в който да поставите фонтанче, градинска беседка или пейка.

Преди да започнете работа, трябва да подготвите добре избрания терен – почистете го от бурени, камъни и парчета дърво, изравнете го, и обособете градините на пътеката. Пътечките от бетон, инертен материал, чакъл и камък могат да се поставят директно върху основа от добре подготвена почва – останалите видове се нуждаят от стабилна основа. За целта може да се използва пясък, но има риск той да се отмие изпод паветата или тухлите, което ще наруши стабилността на елементите и на цялата пътека. За да се намали този риск, пясъкът се поставя върху 5-сантиметров пласт чакъл.


Стъпка по стъпка:

Показаната тук пътечка е направена върху пласт чакъл. Встрани от нея пък са засадени петунии и синьо-зелена декоративна трева – когато съзреят, тези растения замаскирват ръбовете на пътеката, като по този начин омекотяват линиите й.


Стъпка 1

Лесна градинска пътечка от каменни плочи

Първо трябва да обособите границите на пътечката, като поставите по ръбовете гъвкави дървени летви. По желание можете да облицовате дъното със специална материя (можете да я намерите в специализираните магазини за дома и градината) – тя ще предотврати смесването на пясъка с почвата. Краищата на облицовката трябва да се подпъхнат под дървените летви.


Стъпка 2


Лесна градинска пътечка от каменни плочи

Изсипете достатъчно пясък, за да оформите 5-сантиметров слой. Изравнете го с гребло. Ако се притеснявате дъждовете да не отмият пясъка от готовата пътечка, предварително поставете 5-сантиметров пласт чакъл (върху облицовката).


Стъпка 3

Лесна градинска пътечка от каменни плочи

Докато изравнявате пласта пясък с греблото, навлажнявайте го от време на време с градинския маркуч, на който сте поставили накрайник за фин спрей.


Стъпка 4


Лесна градинска пътечка от каменни плочи

Когато сте готови с изравняването, започнете да обработвате пласта пясък с ръчен трамбовач или мини валяк. За да постигнете желания ефект, трябва да минете върху влажния пясък няколко пъти, за да го трамбовате добре – така ще постигнете по-стабилна и твърда основа за каменните плочи.


Стъпка 5


Лесна градинска пътечка от каменни плочи

Върху вече готовата основа подредете предварително оформените каменни плочи, като ги наместите стабилно върху пясъка, за да не се местят при ходене. Между плочите оставете по няколко сантиметра разстояние, но не твърде много, за да не стане пътеката нестабилна.


Стъпка 6

Лесна градинска пътечка от каменни плочи

За да завършите пътечката, запълнете фугите между елементите със ситен чакъл. Ако искате плочите да стоят още по-стабилно, вместо чакъл използвайте натрошен гранит. Вашата градинска пътечка е готова.

Източник: sunset.com







Няма коментари


ключови думи
пътечка, градинска пътечка, градина, двор, идеи за дома

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg