фирми продукти
представяме
работа
 
14 цветни растения за сенчести кътчета

Повечето растения обожават слънцето, но Вие искате да се наслаждавате на тяхната красота и на онези хладни сенчести места от градината, двора или терасата, на които обичате да се отдавате на почивка в горещите летни дни.


1. Бровалия


14 цветни растения за сенчести кътчета

Ако сте почитатели на пурпурното и синьото, това великолепно едногодишно растение ще Ви допадне. Бровалията е наречена още аметистово цвете заради красивите и деликатни цветчета в люляков нюанс, с които почти изцяло се покрива растението при цъфтеж. То достига височина 30 до 60 см. и е особено подходящо за аранжиране във висящи кошнички.

Латинско наименование: Browallia


2. Функия (хоста)

14 цветни растения за сенчести кътчета

Хостата има много разновидности по отношение на цвета, шарката и формата. В зависимост от сорта, листата могат да са с формата на сърце, кръгли или овални, лъскави или матови, със зеленикав, синкав или жълтеникав оттенък. Особено красива е разновидността ‘Sagae’ – тя достига до височина 60 см. и притежава синьо-зелени сърцевидни листа с бял кант по периферията.

Латинско наименование: Hosta


3. Циганче

14 цветни растения за сенчести кътчета

Всички сортове на циганчето са много красиви и деликатни на вид, но новогвинейските хибриди се отличават с големите си пурпурни листа и цветчета в розово, лилаво и червено. Ако ги съчетаете с правилните растения в подходящ на цвят контейнер, ще получите интересен акцент за градината или терасата. Ако пък предпочитате да използвате циганчето не в периферията на саксиите, а за сенчестата градинка, изберете сорта Busy Lizzie, който е нискорастящ.

Латинско наименование: Impatiens


4. Японска горска трева

14 цветни растения за сенчести кътчета

Възхитителните листа на тази декоративна трева се спускат настрани като изящен зелен фонтан. Те са обагрени в зелено, с тънки жълти или кремави ивици. Дори поставено на сянка, растението ще придаде на екстериора повече свеж цвят и текстура.

Латинско наименование: Hakonechloa macra ‘Aureola’


5. Копросма


14 цветни растения за сенчести кътчета

Малките лъскави листа на копросмата приличат на дребни скъпоценни камъни – те са обагрени в ярки цветове, които се сливат помежду си в красива шарка. Растението изглежда прекрасно през цялата година, достига височина до 1.5 м. и расте в пирамидална форма, макар че чрез подрязване може да се оформи и по много други начини. Ако искате да оформите жив плет в по-сенчестите места на градината си, копросмата е много подходящ избор.

Латинско наименование: Coprosma ‘Tequila Sunrise’


6. Брунфелзия


14 цветни растения за сенчести кътчета

Това красиво растение ще Ви осигури възхитително представление от бързо сменящи се нюанси. На английски неговото име е yesterday-today-and-tomorrow (вчера, днес и утре) – то отразява сякаш ежедневната промяна на брунфелзията, която сменя нюансите си от пурпурно, към лавандулово, та чак до бяло. А най-интересното е, че обикновено всички тези цветове могат да се видят едновременно върху това красиво растение, достигащо височина до 3 метра. Ако пък желаете да го отглеждате на по-малка височина, можете да постигнете това като го подрязвате редовно – мини формата му достига едва 1 метър.

Латинско наименование: Brunfelsia pauciflora


7. Бегония

14 цветни растения за сенчести кътчета 14 цветни растения за сенчести кътчета

Бегонията е често срещано домашно растение у нас – тя може да се види в голямо разнообразие от нюанси и форми, и е особено подходяща за аранжиране във висящи кошнички на терасата или верандата. Растението се развива най-добре на места с шарена сянка и влажна, богата на хранителни вещества почва.

Латинско наименование: Tuberous


8. Копривка

14 цветни растения за сенчести кътчета

Това многогодишно растение ще Ви очарова с красотата на листата си, обагрени в зелено и пурпурно, червено, жълто или розово. Ако аранжирате копривката в керамична саксия в ябълково зелено, ще създадете красив акцент за терасата, верандата или градината, който ще придаде ярък цвят дори на най-сенчестото място.

Латинско наименование: Solenostemon scutellarioides


9. Лизимахия (монетовидно ленивче)

14 цветни растения за сенчести кътчета

Лизимахията притежава очарователни овални листенца в яркозелено, а цветчетата й са жълтеникави. Тя расте на височина и достига до 10-20 см., като едновременно с това се разпространява и настрани. Растението е много подходящо за висящи кошнички, а в градината образува красив зелен килим.

Латинско наименование: Lysimachia nummularia‘Aurea’


10. Мъртва коприва

14 цветни растения за сенчести кътчета

Въпреки името си, това растение е пълно с ярки живи нюанси на зеленото и сребристосивото. Цветчетата му пък са обагрени в розово, виолетово или бяло, в зависимост от разновидността. Растението събужда мрачните сенчести градинки и им придава цвят.

Латинско наименование: Lamium maculatum


11. Двуцветен каладиум

14 цветни растения за сенчести кътчета

Ярко обагрените сърцевидни листа на каладиума се забелязват отдалеч. Те могат да се видят в разнообразие от цветове – червено, розово, бяло, сребристо, бронзово и зелено. Това екзотично тропическо растение обича богатата на минерални вещества почва с добър дренаж. Каладиумът може да се постави в саксия (една или няколко разновидности от растението) и да се постави като цветен акцент на терасата или верандата.

Латинско наименование: Caladium bicolor


12. Абутилон (стаен клен)


14 цветни растения за сенчести кътчета

Ярките цветчета на стайния клен са с формата на камбанка и съществуват в много нюанси – жълто, бяло, розово, оранжево и червено. Листата на растението приличат по форма на тези на клена, като понякога са обагрени с бели ивици по периферията. Този вечнозелен храст достига до височина 2-2.5 м, но съществува и в по-малки форми, които са едва 45-90 см.

Латинско наименование: Abutilon


13. Градинска хортензия


14 цветни растения за сенчести кътчета

Хортензията е едно от най-добрите решения за сенчестите градини, още повече, че тя е много разпространена у нас. Растението не е капризно и се отглежда лесно, а за грижите се отблагодарява с пищни цветове в бяло, пурпурно, синьо и розово.

Латинско наименование: Hydrangea macrophylla


14. Здравец

14 цветни растения за сенчести кътчета

Здравецът се развива най-добре под шарената сянка на големите широколистни дръвчета. Различните разновидности цъфтят в синьо, розово или бяло. Растението се отличава със силния си аромат и е лесно за отглеждане.

Латинско наименование: Geranium


Източник: sunset.com







Няма коментари


ключови думи
градина, двор, цветя, растения, цвете, сенчест кът

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg