фирми продукти
представяме
работа
 
11 съвета за хладно лято с по-малко средства

Наред със семейната ваканция, охлаждането на дома е едно от основните пера от летния бюджет. Има обаче определени хитринки, с които можете значително да намалите разходите си в тази насока. Вижте няколко идеи:


1. Ремонтирайте прозорците

11 съвета за хладно лято с по-малко средства

Независимо дали ще ремонтирате старите прозорци или ще поставите нови, тази дългосрочна инвестиция ще Ви се отплати не само в летните жеги, но и в зимните студове. Специалистите твърдят, че топлината преминава най-лесно през прозорците (отвън-навътре или пък в обратната посока, в зависимост от сезона), затова е добре да помислите как да направите своите прозорци по-ефикасни. Изберете по-качествени материали, рефлектиращи светлината повърхности, многопластови панели (те задържат въздуха между слоевете и той играе ролята на изолатор) и разбира се – плътно изолирани прозоречни рамки. Ако ремонтирате старите прозорци, уверете се, че в тях няма пролуки, през които може да излезе (или влезе) топлият въздух.


2. Отменете дейностите, генериращи топлина


11 съвета за хладно лято с по-малко средства

За да намалите разходите за енергия и да поддържате кухнята си хладна в горещите летни вечери, избягвайте стандартните начини за готвене (върху котлон или във фурна) и предпочетете употребата на микровълнова фурна или грил. Ако е възможно, гответе навън, за да намалите количеството на топлина, отделяно вътре в помещенията. Ако пък използвате в кухнята уред за отнемане на влагата във въздуха (изсушител) и едновременно с това включвате климатик, можете да изключите изсушителя, тъй като климатичните системи обикновено отнемат част от влагата.


3. Намалете термостата


11 съвета за хладно лято с по-малко средства

Специалистите препоръчват у дома да се поддържа температура около 25-26 градуса, като тя се смята за най-комфортна и практична по отношение на енергоспестяването. Не се изкушавайте да намалите рязко температурата на климатичната система, за да охладите бързо дома си, тъй като това ще доведе до излишни разходи за електроенергия.



4. Възползвайте се от потенциала на прозорците

11 съвета за хладно лято с по-малко средства

Ако прозорците Ви са добре изолирани, можете да ги оставите затворени през целия ден – ако ги затворите плътно, това ще създаде значителна преграда срещу изтичане на въздух навън или в обратна посока. Ако вечерите са хладни, проветрявайте дома си чак на свечеряване, като можете да създадете бърза циркулация на въздуха, отваряйки срещуположни прозорци (не ги оставяйте така за дълго, защото течението може да бъде опасно). Рано сутринта отново затваряйте прозорците, за да запазите хладината вътре в дома си. Поставянето на плътни завеси и външни капаци също върши работа срещу летните жеги.


5. Възползвайте се от предимствата на транспарантите

11 съвета за хладно лято с по-малко средства

Намалете разходите за климатизация като поставите транспаранти или навеси на откритите прозорци откъм южната, източната и западната страна на дома си. Така ще разполагате с абсолютно безплатна сянка, която ще намали температурите вътре в дома. Друг полезен способ е да инсталирате затъмнени стъкла, които да спират и отразяват част от светлината и UV лъчите.


6. Изолирайте тавана

11 съвета за хладно лято с по-малко средства

Според изследванията най-голяма част от топлината се губи през покрива. Това важи и за обратния вариант, затова е нужно да инспектирате и ремонтирате тавана и таванските си помещения. Добрата изолация на пода и стените на таванското помещение ще осигури по-добра изолация и на останалите стаи в къщата. Изолацията е малко по-скъпа, но за сметка на това дългосрочна инвестиция за семейния бюджет.


7. Раздвижете въздуха

11 съвета за хладно лято с по-малко средства

Тривиално, но практично – въздушната циркулация е едно от най-лесните и евтини решения за летните жеги. Заложете на някой от различните видове вентилатор – тавански, стенен или настолен, който ще раздвижи въздуха в дома Ви и ще Ви накара да се почувствате по-свежи. За по-ефективна употреба, монтирайте стенен вентилатор на някоя от северните стени, за да можете да се възползвате от по-хладния въздух, идващ от север. И ако вентилаторът от северната посока трябва да е настроен така, че да засмуква студен въздух отвън-навътре, то върху южните стени трябва да се монтира друг, които да върши точно обратното – да изтегля топлият въздух от дома навън.


8. Засадете дръвчета


11 съвета за хладно лято с по-малко средства

Възползвайте се от безплатната естествена сянка на вече порасналите дървета или засадете нови, на подходящите за целта места. Един голям дъб например ще блокира по-голямата част от слънчевите лъчи през горещите летни дни и ще Ви спести цял куп пари за климатизация. Още повече, че през зимата широколистните дръвчета не разполагат с листа, които да блокират желаната слънчева светлина към вътрешността на дома.


9. Намалете вторичното затопляне

11 съвета за хладно лято с по-малко средства

През лятото основната задача е помещенията у дома да се охладят, затова всяка дейност, която включва вторично излъчване на топлина (например готвене на котлон или печка на дърва), трябва да бъде намалено до минимум. Всъщност голяма част от електроуредите отделят значително количество топлина при работата си, дори обикновените електрически крушки (при тях 95% от електроенергията се трансформира в топлинна енергия, а не в електрическа), затова ги използвайте пестеливо, а стандартните крушки заменете с луминисцентни или икономични такива. Има много начини да намалите този тип консумация – например включвайте сушилнята за дрехи сутринта или вечерта, а при възможност сушете дрехите си на въздух.


10. Избирайте внимателно

11 съвета за хладно лято с по-малко средства

Климатичните системи са едни от най-големите консуматори на ток през лятото, затова бъдете нащрек, когато ги избирате. Предпочетете уред с енергиен клас А, който е по-скъп, но в дългосрочен план ще Ви спести пари. Освен това е важно климатичната система да е съобразена с размерите на помещението, което ще охлаждате и с условията в него.


11. Охлаждане с вода

11 съвета за хладно лято с по-малко средства

Все повече популярност набират системите за охлаждане с вода. Те са семпли като конструкция и използват за охлаждате чиста вода. Принципът е следният – във вътрешността на уреда са разположени навлажнени тампони, както и специален вентилатор, който издухва навън студения влажен въздух, охлаждащ помещенията. Тъй като работят чрез изпаряване на вода, тези системи допълнително овлажняват въздуха в горещите летни дни.

Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, лято, интериор, климатизация

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg