фирми продукти
представяме
работа
 
Ползата да живееш в екологичен дом

Днес все по-често чуваме за ползата от екологичните къщи, които с не много средства и интелигентно планиране могат да спестят редица разходи. Вижте конкретен пример от далечен Тексас – спретната къщичка на два етажа, която е конструирана и обзаведена така, че да използва ресурсите на природата.


Местоположение


Ползата да живееш в екологичен дом

Къщата се намира в град Остин, в горещия американски щат Тексас. На пръв поглед тя изглежда съвсем обикновена, но всъщност е доста различна от останалите сгради в квартала – тя с гордост може да се нарече екологична, тъй като при изграждането й са взети предвид редица фактори (околна среда, материали, климатизация и прочее). Това я прави не само щадяща природата, но и изключително енергийно-ефективна. Дори нейното местоположение не е случайно – за да се спести гориво, собствениците са избрали място, което е близо до тяхната банка, до училището на децата, както и до кварталните магазини. Теренът на сградата също вече е бил готов за строеж, така че не са изразходвани допълнителни средства и за това.


Строителни материали


Ползата да живееш в екологичен дом

Фибро-циментовата облицовка и обшивката от рециклирана композитна дървесина са не само щадящи околната среда, но и много практични, тъй като издържат на градушка, огън, гниене и насекоми. Варовикът, използван за фасадните части на екстериора, е сравнително евтин материал, който лесно може да бъде намерен в района на града.


Метален покрив

Ползата да живееш в екологичен дом

Покривът от галванизиран метал е създаден от рециклирана стомана. Той е издръжлив на напукване и корозия, а повърхностите му отразяват топлината (което за Тексас е един важен фактор). Покривната стряха е с дължина 1-1.5 метра напред, така че създава естествена сянка през лятото.


Свободна въздушна циркулация


Ползата да живееш в екологичен дом

Камината е поставена на такава височина, че в студените вечери тя предлага топлина на най-необходимите места – на височината на седалките на канапето и фотьойлите. Таванският вентилатор пък осигурява добра въздушна циркулация, смесвайки студения и топлия въздух, в зависимост от посоката на въртене.


Настилки

Ползата да живееш в екологичен дом

Къщата е оборудвана с настилка от линолеум и дървесина (дъбова, тъй като този вид дърво може да се намери в изобилие в областта) – тези материали са издръжливи, лесно се почистват и са направени от естествени материали.


Икономични кухненски електроуреди

Ползата да живееш в екологичен дом

Няма как да говорим за енергийна ефективност, ако пропуснем кухненските уреди – те разбира се трябва да бъдат от енергиен клас А, който е малко по-скъпа, но умна инвестиция. В дългосрочен план тези уреди, освен неоспоримата полза за околната среда, носят и значително намаляване на сметките за електроенергия.


Отворен жилищен план

Ползата да живееш в екологичен дом

На първия етаж на къщата затворени са само гостната, банята и домашния офис – всички останали пространства са отворени. Тъй като все пак става въпрос за предимно горещ климат, този план осигурява свободна въздушна циркулация из цялото пространство и намалява разходите за електроенергия (климатизация). Освен всичко това, тази конструкция спестява разходи за допълнителни строителни материали.


Стълбище

Ползата да живееш в екологичен дом

Шкафът в трапезарията е поставен по дължината на стълбището към горния етаж – той е проектиран така, че да позволява преминаването на леко въздушно течение нагоре, като едновременно с това предлага много място за съхранение на вещите в помещението.


Въздушен поток и климатизация

Ползата да живееш в екологичен дом

Основните прозорци в къщата са ориентирани така, че да улавят и използват силата на ветровете в района – тази енергийна стратегия спомага за охлаждане на сградата и намалява разходите за климатизация.


Гараж

Ползата да живееш в екологичен дом

Гаражите, които са прикрепени директно към къщата носят риск от навлизане в сградата на пари от гориво, бои и други химикали. Затова тук гаражът е построен отделно от дома, което повишава качеството на въздуха в къщата.


Околна среда

Ползата да живееш в екологичен дом

Сградата е съобразена и със средата, която я заобикаля – в двора са засадени местни растения, издръжливи на засушаване, което спестява разходите за вода за поливане. Същевременно природата е впрегната в помощ на човека – заобикалящите дървета пазят сянка на помещенията и намаляват разходите за климатизация.


Фактите говорят


Ползата да живееш в екологичен дом

Повечето хора смятат, че екологичните къщи струват твърде скъпо и затова се въздържат от този вариант. Според специалистите обаче, това не е вярно – техните изчисления показват, че еко сградите струват само 5% повече от обикновените, но пък в дългосрочен план спестяват половината от енергийните разходи в домакинството (данните са за САЩ).

Ето някои неща, които и Вие можете да направите в тази посока:


- сменете стандартните крушки с енергоспестяващи или LED (светодиодни)
- поставете изолация върху стените и пода на таванското помещение (най-голяма част от топлината в дома излиза през покрива)
- сменете стандартните тоалетни и душове с икономични, които пестят от потреблението на вода
- през лятото поставяйте на прозорците си плътни щори, които да поддържат дома хладен, а през зимата запечатвайте добре всички пролуки в тях и задържайте топлината с плътни завеси


Източник: bhg.com







8 юли 2010 11:43 | За разходите
От: Диди
Съгласна съм с предходните мнения, и би било добре да се отбележи примерно колко е средната цена на отопление на вода със слънчеви панели примерно и колко време биха се използвали те, съответно в този случай ще има ли ползва за ползващите ги.
26 юни 2010 18:09 | Къща
От: kki
Къща от Финландия би била несравнимо по-добър пример и за нашите ширини.България не е Тексас!Мен ме интересува как да спестя от отоплението, а за охлаждането проблемите са много по-малки и решими.
25 юни 2010 21:23 | Еко къщите
От: Виолета Бойчева
Колко ли струва една такава къща и може ли нашенеца да си я позволи?
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
идеи за дома, екологичен дом, обзавеждане, интериор

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg