фирми продукти
представяме
работа
 
Овладейте изкуството на цветовете в градината

Дали става въпрос за голяма градина, малък двор или обикновена тераса, всяко едно място, на което са включени растения, носи потенциала на багрите в природата. Дали този потенциал ще се развие напълно или не, това зависи от Вас и от това до каква степен владеете изкуството да боравите с цветовете и текстурите. Ето и няколко съвета в тази насока:


1. Заложете на повторението

градини с цветове

Създайте интерес и визуален баланс чрез повторение на любимия си цвят из цялата градина. Избраният цвят играе ролята на унифициращ акцент, който обединява тематично целия екстериор. Тук например за целта е избран яркочервеният нюанс на салвията, чиито цветни пръски могат да се видят на няколко места из  градината.


2. Смяна заедно със сезоните

градини с цветове

Добавете интерес в градината си в синхрон с променящата се природа. Тук тайната е във внимателното подбиране на растенията и планирането. Трябва да обърнете внимание кои растения кога цъфтят и да ги засадите в правилното време. Например, през пролетта е времето на растенията, цъфтящи в розово, виолетово и синьо; през лятото можете да се насладите на багрите в червено и розово, а през есента да подберете растения в златисто, оранжево и червено.


3. Дизайн по часове

градини с цветове

Макар на пръв поглед тази тактика да Ви се стори странна, ако се замислите ще откриете, че тя е много логична. Тактиката е следната – съобразете се с това по кое време на денонощието прекарвате най-много време в двора/ градината и планирайте екстериора си спрямо този фактор. Така например, ако излизате предимно вечер, изберете растения със сребристи листа и бели цветове, които отразяват оскъдната светлина навън. В такива моменти дори да имате разнообразие от ярки цветове, те няма да се виждат в цялата си красота. Ако пък излизате в градината си основно рано сутринта, изберете ярки цветове, които да Ви заредят с положителни емоции за цял ден.


4. Използвайте ярки цветове


градини с цветове

Нюансите на червеното, оранжевото и жълтото обикновено привличат най-бързо вниманието, затова ги използвайте като фокусна точка за екстериора. Тези нюанси са и най-доброто решение, ако искате да прикриете някой недостатък (например кошчето за смет), като привлечете вниманието в друга посока.


5. Градина на слоеве

градини с цветове

Приемете градината като торта, в която натрупвате пласт след пласт, блат върху блат, за да създадете едно разноцветно цяло. По същия начин можете да изградите и дизайна на градината си – наслояването на цветовете чрез различни растения създава усещане за визуална перспектива.


6. Изберете цветова палитра


градини с цветове

Така както и при интериора, в градината също е добре предварително да изберете конкретна цветова палитра, около която да (до)изградите целия екстериор. Изберете няколко нюанса, които се съчетават добре един с друг и изградете дизайна чрез тях. Ограничавайки избора на цветове, всеки от използваните нюанси придобива по-силен ефект и едновременно с това се увеличава визуалния баланс със заобикалящата среда.


7. Растения в групички

градини с цветове

Две е повече от едно, затова растенията, оформени на групички имат по-силен ефект. Групирането създава по-обемна цветна маса – независимо дали ще използвате едно и също растения или няколко растения от един цвят. Ако съчетаете два ярки и контрастни нюанса в съседство, ще получите интересен и ефектен акцент.


8. Добавете цвят чрез градински постройки

градини с цветове

Градинските постройки – беседки, огради, пейки и прочее, са чудесен начин да добавите ярък нюанс, нетипичен за природата. Чрез цветовете на тези сгради и аксесоари можете да допълните и подчертаете растенията в двора, или пък да създадете ефектен контрапункт.


9. Ярки нюанси за сенчести кътчета

градини с цветове

Растенията в светлозелени нюанси са чудесно решение за местата в двора или градината,  които са скрити в сянка. Тези нюанси създават усещането за зеленина, обляна от слънцето, макар това да е само оптическа измама.


10. Контраст на цветовете

градини с цветове

Съчетайте в съседство растения с бели цветове с такива с тъмнозелени листа – така бялото ще изпъква още по-добре, създавайки интересен контраст.


11. Привлечете вниманието

градини с цветове

Ярките цветове изпъкват от само себе си, затова са чудесно решение за местата и аксесоарите, към които искате да привлечете вниманието. Например, можете да засадите растения с яркочервени цветове до входната си врата или пък да поставите мебели в ярки нюанси около камината.


Източник: bhg.com







11 май 2010 15:18 | re: Краснимир
От: comfort
Много Ви благодарим за милите думи. Радваме се, че сме Ви полезни с подбраните от нас идеи. Разгледайте по-старите статии - там ще намерите информация по темата за дворните настилки. :)
11 май 2010 13:23 | За нещата които ни представяте
От: Краснимир
Вярвайте ми, това което ни показвате е от полза за всеки, който иска да живее в приятен и уютен дом, стига да вложи малко пари, труд и фантазия. Идеите са великолепни и винаги може да се намери нещо от което да се взаимодейства. Красотата на дома във всичките и форми и разнообразия трябва да се показва, защото тя възпитава, а ние българите се нуждаем от това възпитание.Ще се радвам, ако в следващи сесии ни покажете повечко идеи за изпълнение на дорни чешми, каменни облицовки на дувари, дворни настилки и др. Пожелавам на екипа Ви творчески успехи и повече коментари.
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
градини, цветове, палитри

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg