фирми продукти
представяме
работа
 
Декоративно матирано стъкло

Има начин да превърнете обикновените стъклени съдове и аксесоари в истинско произведение на изкуството, като едновременно с това Вие сте тези, които избирате дизайна на декорацията. Техниката е добре позната и се нарича матиране, байцване или ецване. Гравирането на декорация върху прозрачното стъкло чрез матираща паста. Ето кратко описание на процеса, както и няколко идеи за матиране.

матиране на стъкло

За матирането са Ви необходими: матираща паста, пластмасов шаблон, тиксо, гъбичка (дунапренова четка за боя) и предпазни ръкавици. Работата с пастата трябва да става много внимателно, тъй като тя действа чрез силна киселина.


Процес на матиране

1) Стъклените съдове и аксесоари се измиват добре и се подсушават. Избраният готов или направен от Вас пластмасов шаблон се поставя на желаното място и се закрепва стабилно с тиксо.

2) С помощта на гъбичката или четката нанесете внимателно матиращия крем върху желаното място, покривайки равномерно отворите на шаблона, като следвате инструкциите на производителя.

матиране на стъкло

3) Изплакнете внимателно пастата и махнете шаблона. Преместете го на друго място и повторете процеса.

матиране на стъкло


А ето и няколко интересни проекта с матирано стъкло.

Декорация на стъклени съдове в кухнята

матиране на стъкло матиране на стъкло

Декорацията се прави от външната страна на съда и може да бъде не само красива, но и практична. Например можете да използвате подходящ за целта шаблон, за да гравирате надписи върху стъклените буркани, като по този начин обозначите какво е съдържанието на съда.


Стъклени поставки за декоративни свещи

матиране на стъкло

Вместо да харчите излишни пари за специални поставки за декоративни свещи, използвайте обикновени стъклени чаши, върху които сте гравирали желаната декорация – например деликатни цветчета на глухарче или пък листа на папрат.


Гравирани стъклени подносчета

матиране на стъкло

Обикновените стъклени подноси могат да станат интересни и ефектни само с помощта на матираща паста – изберете желания мотив и направете декорацията откъм дъното на съда, така че мотивите да се виждат отгоре. Можете да изберете универсална или специална декорация – например такава с коледни, великденски или сезонни мотиви.


Декоративни чаши за шампанско

матиране на стъкло

Деликатната декорация, гравирана от външната страна на всяка чаша, придава на съдовете нестандартен вид и красота. Изберете повтарящ се мотив или създайте свой собствен дизайн, като можете да го повторите върху цял комплект стъклени чаши, за да ги унифицирате, или пък да създадете неповторима колекция от уникати.


Декорация на вазите от стъкло

матиране на стъкло

Прозрачните стъклени вази могат да бъдат освежени с няколко интересни мотива – например комбинация от ленти с различна ширина. Този дизайн може да се постигне и без шаблон, а само с малко тиксо – залепете тиксото на местата, които искате да останат необработени и нанесете на останалите места матиращия крем. По този начин можете да създадете на два етапа и интересен кариран дизайн.


Декорация върху аксесоарите в банята

матиране на стъкло

Така, както можете да обозначите стъклените съдове в кухнята чрез матиране, така можете да направите и с аксесоарите в банята, направени от стъкло. Ето например как обикновената стъклена кофичка за изстудяване на шампанско може да се превърне в съд за ароматните соли – достатъчно е да махнете дръжката й и да създадете чрез матиране желания дизайн от външната страна на съда. Освен мотив, можете да добавите и подходящ надпис.


Източник: diyideas.com







12 април 2010 10:24 | Отговор
От: Дени
В книжарниците за художнически материали има матираща боя за стъкло. Нямам представа до каква степен съвпада химическия състав, но аз пробвах да матирам с тази боя столчетата на едни чаши за вино и се получи добре. Само не можах да улуча правилната четка за нанасяне, защото мата остана на "конци", а другото е че после трябва да се "пекат" във фурна за да изсъхне и да остане трайно, иначе се измива с малко повече търкане...
27 март 2010 09:51 | Ре:въпрос
От: Тони
Яни, опитах се да намеря откъде може да се купи матираща паста. Чичко Гугъл ме препраща към някаква украинска фирма,на които не мога да намеря доставчик за Бг. А като писах на украинците,те ми предложиха да стана техен дистрибутор... Което аз не искам.
25 март 2010 23:46 | Декоративно матирано стъкло
От: mamata
Тази матираща паста предполагам съдържа силикофлуороводородна киселина.Процедурата трябва да се извършва в помещение,което добре се проветрява.И да си призная изглежда лесно,но не е за любители.
25 март 2010 13:21 | въпрос
От: яни
Много ми хареса идеята, а и изпълнението не е никак сложно. А някаква идея от къде мога да си закупя такава матираща паста?
1 ]
4 резултата в 1 страница


ключови думи
декоративно стъкло, матирано стъкло, аксесоари

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg