фирми продукти
представяме
работа
 
9 тенденции при кухненските шкафове

Кухненските шкафове са основен елемент от интериора – като дизайн и като практичност. Техният цвят обикновено поставя основата на цветовата палитра в цялата кухня, а що се отнася до функционалността, има много начини тя да се оптимизира (вижте няколко идеи тук и тук). Ако се интересувате от тенденциите в тази сфера, ето няколко такива, подбрани от специалистите, които можете да заимствате за своята кухня.


1. Определено място за всяко нещо


тенденции кухненски шкафове

За да улесните работата си и да поддържате кухнята си по-спретната, най-добре е да разпределите вещите си така, че да се подготвите за действие бързо и лесно. Едновременно с това можете да разгърнете въображението си и да заложите на по-нетрадиционни решения, стига това да Ви харесва. Би било много практично например да съберете всички най-необходими малки електроуреди в лесен за отваряне шкаф – чекмедже, за да бъдат те само на една ръка разстояние при готвене.


2. Ефикасна подредба


тенденции кухненски шкафове

Допреди няколко десетилетия една кухня е можела да се нарече добре екипирана, ако е разполагала с въртящи се рафтчета и няколко вградени в чекмеджетата разделителя. Днес обаче ситуацията е съвсем различна – съвременната домакиня разполага с десетки възможности да оборудва кухнята си, така че да я направи по-подредена и по-практична. Част от възможностите включват шкафчета-чекмеджета с рафтове за продукти, малки специализирани чекмеджета под кухненския плот (например такива с дъска за рязане или пък за подреждане на ножовете) или пък отварящи се под ъгъл шкафове, побиращи кошчето за отпадъци.


3. Място за декорация

тенденции кухненски шкафове

Кухнята отдавна не е само място за готвене и хранене – тя се е превърнала в семейна стая, а като такава не може да мине без подходяща декорация. Затова е добре да предвидите и място за поставяне на красиви аксесоари, включително декоративни керамични съдове, книги и друга декорация.


4. "Невидими" уреди

тенденции кухненски шкафове

Уредите в кухнята стават все по-модерни, практични и... невидими. Скрити зад вратичките на кухненските шкафове, вградените електроуреди (печка, миялна, хладилник) сякаш не съществуват, но това е само от гледна точка на дизайна, а не що се отнася до практичността. По този начин се постига един спретнат и хомогенен дизайн, при който част от уредите се сливат визуално със заобикалящите кухненски шкафове.


5. Висококачествени покрития

тенденции кухненски шкафове

Добре подбраните покрития – бои, лакове или оцветители за дърво, могат да превърнат и най-обикновения кухненски шкаф в произведение на изкуството. Изберете онази техника на боядисване, която Ви допада най-много, а цветовете подберете според цялостната палитра на кухнята. Ако пък предпочитате естествения вид на дървесината, използвайте само оцветител или полиуретанов лак. Що се отнася до ефектите, имате много варианти – от "състаряване" на дървото до нанасяне на декорация с декупаж, щампа или шаблон (вижте няколко идеи тук и тук).


6. Декоративни елементи

тенденции кухненски шкафове

Интересните ефекти, постигнати чрез съчетаване на няколко техники на декорация са добре дошли във всяка съвременна кухня. Можете да оставите дървесината в нейния естествен вид или да я обработите с оцветител за дърво или боя. Ако Вашите кухненски шкафове са от дървесина, то можете да съчетаете нейния класически вид с мебели и аксесоари от алуминий и неръждаема стомана, за да балансирате студенината на метала с топлината на дървото.


7. Нетрадиционен дизайн


тенденции кухненски шкафове

Не се страхувайте да поекспериментирате с дизайна – що се отнася до различните по стил кухненски шкафове и аксесоари, тук можете да си позволите да смесите няколко стила, стига да ги съчетаете правилно.


8. Украси

тенденции кухненски шкафове

Ако не сте почитатели на еднообразните шкафове с изчистени линии и без никаква декорация, сега е Вашето време да експериментирате. Ако сте по-изобретателни, можете дори да извлечете практична полза от тази стъпка – както е направено с тази дървена решетка, монтирана на мястото на вратата на един от горните шкафове. Други елементи, на които можете да обърнете внимание са долните кухненски шкафове и кухненските островчета, като им добавите допълнителна декорация, например декоративни крачета, релефна украса или пък нестандартна вратичка.


9. Акценти

тенденции кухненски шкафове

Ако искате повече цвят в кухнята си, можете да постигнете това с помощта на кухненските шкафове. Ако харесвате ярките цветове, но идеята за кухня в ярки нюанси Ви се струва твърде смела, опитайте да боядисате в избрания цвят само един от шкафовете или част от него. Така той се превръща в акцент, който създава интерес в интериора, без да е твърде натрапчив. За да постигнете визуален баланс, съчетайте яркия нюанс с пастелни или неутрални тонове, като се съобразите с наложената цветова схема.


Източник: bhg.com







14 април 2010 23:02 | кухнята
От: Milena
Идеите за кухнята са прекрасни,напомнят ми за нещо от Германия.Ще вложа и аз фантазия при декорацията и обзаваждането,благодаря Ви за предложенията!
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
кухни, обзавеждане, кухненски шкафове

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg