фирми продукти
представяме
работа
 
Красиви саксии с мозайка

Старите и повредени керамични или порцеланови съдове могат да се превърнат в чудесна декорация на стандартните саксии за цветя. Вместо да ги изхвърлите, начупете ги на парченца и ги използвайте като мозайка (вижте един подобен проект тук).

мозайка

За да постигнете по-голям ефект, използвайте цветни чинии или такива с някакъв цветен мотив. Можете да разместите парчетата на мозайката или пък да я напаснете, за да пресъздадете мотива от чинията.


Какво ще Ви е необходимо:

* саксия за цветя
* керамични или порцеланови съдове (най-подходящи за целта са чиниите), начупени на парчета с желаната големина
* резачки за фаянсови плочки
* лепило за порцелан
* смес за хоросан
* по желание – препарат за запечатване на фуги (за фаянсови плочки)


Как да ги направите:

1. Използвайте резачките за фаянсови плочки, за да начупите порцелановия съд на малки парченца. Има и друг начин да получите парченцата за мозайката – увийте съда в плат, поставете го на твърда (нечуплива) повърхност и го ударете няколко пъти с чук.

2. Ако искате да пресъздадете готовия мотив от съда, не разбърквайте парченцата мозайка, за да ги поставите после едно до друго. Внимателно започнете да залепвате парченцата на желаните места върху саксията, оставяйки между съседните парченца малко разстояние. За целта поставете на гърба на всяко парченце малко лепило за порцелан. Напаснете мозайката така, че да не останат твърде видими празнини – ако се налага запълвайте процепите с малки парченца, които сте отрязали с помощта на резачките. Оставете лепилото да изсъхне за няколко часа.

3. Направете сместа за хоросана и я нанесете върху повърхността на саксията, като се уверите, че запълвате добре пространствата между парчетата порцелан. Поставете си предпазни ръкавици и внимателно разнесете хоросана в процепите между парчетата мозайка (за целта можете да използвате и малка шпатула).

4. Намокрете малка гъбичка и внимателно избършете излишъка от строителен разтвор от мозайката, като внимавате да не махнете разтвора, който е между парчетата. Оставете саксиите да стегнат за поне 12 часа.

мозайка

5. Изнесете готовите саксии навън и използвайте четка, за да нанесете препарата за запечатване на фуги – така ще намалите риска от натрупване на плесени и мръсотия върху повърхността на саксиите. Избършете излишъка и оставете да изсъхне добре.


Източник: marthastewart.com







27 февруари 2010 13:07 | ВЕДРОСТ
От: читател
Браво ! Много оригинално, красиво и идеална идея сами да си създадем малко комфорт в така пошлия, заобикалящ ни сега свят и за съжаление - реалност. Желая много успехи на творците и на всички.
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
мозайка, саксии, градини

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg