фирми продукти
представяме
работа
 
8 съвета за почистване на банята

Банята е мястото, което има най-голяма нужда от поддържане и почистване, тъй като то има директен контакт с вода, влага и препарати. Подобно на кухнята, тя трябва да се почиства редовно, за да не се налага впоследствие да чистите часове наред, за да премахвате наслагванията и мръсотията. Освен всичко това, редовните грижи предотвратяват наслояването на вредните плесени и микроби, като по този начин осигуряват по-здравословна среда за Вас и Вашето семейство.


1.  По минута на ден

идеи за интериора от природата

Най-лесната техника за поддържане на чистотата в банята се корени в постоянството – вместо да отделяте по половин час всяка седмица за почистване на помещението, създайте си навика да отделяте по 1 минута на ден след къпане, за да избършете с кърпа ваната, душ-кабината и батерията на чешмата. Така ще премахнете мръсната сапунена пяна и излишъка от твърда вода, и ще намалите варовиковите натрупвания. Така ще си спестите и употребата на агресивен абразив, който може да повреди повърхността на облицовката.


2. Почистване на завесите

идеи за интериора от природата

Когато приключите с душа или ваната, не издърпвайте настрани завесата, а я оставете да изсъхне на въздух. Ако я съберете в единия край има риск част от водата да се застои между гънките и да причини натрупвания на мръсотия и плесен. Хавлиените кърпи пък не оставяйте да висят на ръба на ваната, а ги прострете да съхнат върху специално инсталиран лост. Ако имате душ-кабина, можете след душ да премахвате водата върху стените й с помощта на специално отделена за целта чистачка за прозорци с гумен накрайник. Всички тези неща, заедно с редовното проветряване на помещението, ще Ви помогнат да намалите нивото на влага в банята си, а оттам – неприятните миризми и плесени.


3. Осигурете циркулация на въздуха


идеи за интериора от природата

Както вече споменахме, добрата вентилация на помещението е основен фактор в борбата с плесените. Ако имате прозорец в банята, достатъчно е да го оставите отворен за няколко минути след къпане – така в помещението ще навлезе светлина и чист въздух, и това ще намали количеството излишна влага. Ако пък не разполагате с прозорец, можете да използвате вградените в стената вентилационни системи или специални уреди – изсушители на въздуха (които действат обратно на овлажнителите).


4. Спрете плесените

идеи за интериора от природата

Когато говорим за здравословна среда в банята, наличието на плесен е един от основните фактори. Както вече споменахме, добрата циркулация на въздуха и намаляването на влагата са добри средства за предотвратяването на развитието на плесени. Когато обаче трябва да се справяме с вече съществуващи такива, трябва да заложите на специалните препарати за целта. Тъй като фугите между фаянсовите плочки са порести, те абсорбират мазнина от козметичните препарати и сапуна, което води до натрупване на плесен – тези натрупвания можете да почистите с разтвор от 10 части вода и 1 част белина, или чрез разтвор на специални препарати срещу мухъл (в указаното от производителя съотношение). За да премахнете остатъците от  разтвора с белина, минете отгоре с препарат за почистване с неутрално pH (и не забравяйте да носите предпазни ръкавици през цялото време).


5. Ежемесечно почистване

идеи за интериора от природата

На всеки един- два месеца почиствайте основно тръбите в банята си със специални препарати – така ще ги предпазите от сериозни запушвания и наслоявания от мазнина и косми. Междувременно всяка седмица или през няколко дена можете да прочиствате тръбопровода с подръчни средства – изсипете в канала половин чаша сода за хляб и веднага изсипете половин чаша оцет. Сместа ще се разпени и трябва да постои така няколко минути, докато разтвори наслагванията – накрая сипете няколко чаши вряла вода, която да отмие нечистотиите.


6. Почистете мръсната сапунена пяна


идеи за интериора от природата

Наслагванията от мръсна сапунена пяна можете да почистите с помощта на киселинен разтвор – смесете бял оцет с вода и почистете наслояванията. Добре е по време на почистването да носите ръкавици, а накрая изплакнете добре с чиста вода.


7. Отпушете душа

идеи за интериора от природата

Ако някои от отворите върху слушалката на душа са запушени, то това най-вероятно се дължи на натрупванията от котлен камък. Тях можете да почистите с малко бял оцет – напълнете найлонова торбичка с малко оцет и я завържете стабилно за слушалката, така че тя да е потопена в течността. Оставете да кисне през цялата нощ, а на сутринта почистете с твърда четка и изплакнете.


8. Почистете играчките за баня

идеи за интериора от природата

Погрижете се за здравето на децата си като редовно почиствате техните играчки за баня в разтвор на вода и оцет – излейте 1 чаша оцет в 4 литра вода и накиснете играчките в разтвора за 10-ина минутки. Извадете, почистете с гъбичка и оставете да изсъхнат на въздух. Киселината в оцета почиства натрупванията от мръсотия и е естествен дезинфектант.


Източник: marthastewart.com







Няма коментари


ключови думи
бани, баня, почистване

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg