фирми продукти
представяме
работа
 
10 начина да подготвите дома си за зимата

От преустройство на интериора до проверка на отоплението – има неща, които е добре да свършите преди да са настъпили студените зимни месеци, за да изкарате зимата в уютен дом без неочаквани проблеми. Вижте няколко съвета за подготовка на жилището за зимата:


табПодгответе камината/ печката

За повечето хора горящият огън в камината е една от асоциациите за домашен уют. За съжаление обаче традиционните камини на дърва хабят повече енергия, отколкото произвеждат, тъй като издърпват топлината от помещенията и я засмукват към комина. Като добавим и значителното замърсяване на въздуха, можем да разберем защо специалистите препоръчват да сменим стандартната камина с такава на газ. А ако тепърва избирате камина, поинтересувайте се какъв модел ще е най-подходящ за Вас в зависимост от мащабите на жилището, от Вашите изисквания и от цената, която сте готови да заделите.

есен


табПочистете комините

Ако все пак решите да оставите традиционната камина в дома си, добре е да извикате специалист, който да почисти комина преди началото на сезона. Ако го оставите непочистен, има риск от възникване на пожар във вътрешността му, вследствие от запалване на натрупванията по стените. Ако не се почисти добре коминът, има риск и част от отровните газове от горенето на дърветата да се върнат в помещенията.

есен


табОбърнете посоката на таванския вентилатор

Ако имате монтиран тавански вентилатор, сега е времето да смените посоката му на въртене (чрез специално копче) – за разлика от лятото, през зимата той трябва да се завърта по посока на часовниковата стрелка. По този начин топлият въздух в стаята, който е по-лек и се изкачва нагоре, бива върнат от перките на вентилатора надолу, за да Ви топли.

есен


табИзмийте прозорците

Това иначе толкова отегчително задължение не трябва да се пренебрегва на прага на зимния сезон – два пъти в годината, пролетта и есента, прозорците трябва да се измиват добре и от двете страни. Това не само ще Ви осигури кристална гледка навън, но и ще позволи на по-голяма част от оскъдната светлина през зимата да влиза в дома Ви. Освен това така ще имате възможност да проверите прозорците си за малки пукнатини или повредена изолация.

есен


табПренаредете мебелите

Промяната в подредбата на мебелите е важна не само от гледна точка на създаване на сезонната атмосфера. През зимата семейството се събира в конкретни части на помещенията, например до камината или печката, като това обуславя нуждата на това място да се подредят повечето мебели за сядане. Добавете и няколко меки одеяла, и ще получите идеалната зимна атмосфера у дома.

есен


табИзолирайте прозорците

Според проучванията, 10% от въздуха, който излиза от дома, излиза през прозорците. Затова е важно да проверите изолацията на прозорците си (и ако е необходимо да я замените), а ако нямате такава – сега е времето да се погрижите за това. А това никак не е трудно, тъй като на пазара се предлагат готови изолационни ленти, които залепват на място бързо и лесно, без да се налага да използвате изолираща пяна или традиционната изолация от стари вестници.

есен


табПочистете улуците

Ако живеете в къща или малка кооперация, важно е преди настъпването на зимата да се погрижите за улуците. Почистете ги от натрупаните листа, мъх и клони, и ако имате възможност тествайте ги за запушване, като пуснете по тях силна струя вода от маркуч.

есен


табПроверете алармите за пожар

Дори да Ви се струва излишен лукс, през зимата е важно да имате монтирани аларми за дим и наличие на въглероден оксид във въздуха. В сезона на печките и камините това е една добра инвестиция в здравето на цялото семейство, а защо не и в имуществото – наличието на една такава аларма близо до отоплителния уред (но не по-близо от 4- 5 м.), ще отчете наличието на дим или на голямо количество от отровния газ, за да можете да реагирате навреме. Ако вече имате такава аларма, сменяйте батериите й 2 пъти в годината, а през късната есен я тествайте за изрядност.

есен


табПоставете проточен бойлер

Стандартните бойлери използват твърде много енергия, за да запазят температурата на водата в тях на едно ниво. През зимата, когато температурите в дома са по-ниски, те харчат още повече енергия за целта – затова помислете за употребата на проточни бойлери, поне в някои от помещенията (например в кухнята). Проточните бойлери затоплят водата на момента преди да я използвате и така спестяват енергия – недостатък е това, че дебитът им не е толкова голям, колкото този на стандартните бойлери, затова са подходящи за места, където не е необходимо голямо количество топла вода наведнъж.

есен


табИзолирайте тръбите срещу замръзване

Ако живеете в самостоятелна сграда и част от тръбите Ви преминават през студено помещение или са изложени на атмосферните условия навън, добре е да ги предпазите от замръзване с помощта на изолация. Изолацията се предлага под формата на "ръкави" от изолационен материал, които обгръщат тръбата и я предпазват от замръзване.

есен


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
зимна подготовка, дом, подготовка за зимата

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg