фирми продукти
представяме
работа
 
Цветни декорации със сито

Ако обичате сами да декорирате тъканите в интериора си, създавайки уникални на вид декорации, можете да пробвате тази лесна и ефективна техника. С нея можете да украсявате разнообразие от тъкани – тапицерии, декоративни възглавнички, покривки и кърпи за маса, дори престилките си за готвене.

декорация със сито

Предимството на тази техника е основно в това, че тя дава свободата за избор на декорация и цветове. Освен това тя може да Ви е в помощ, ако искате унифицирате интериора си с помощта на цветовете – декорирайки аксесоарите и мебелите с един общ нюанс, всички елементи в помещението ще са свързани визуално чрез него, създавайки един по-цялостен дизайн.

декорация със сито декорация със сито


Необходими материали:

* парче плат за ситото (1-1.5 м.)
* дървена рамка за картина
* лепило за декупаж
* четки за боя
* молив
* мастило за тъкани
* гумена миячка за прозорци


Преди да поставите боята е нужно да подготвите ситото. Вижте целия процес стъпка по стъпка:

Стъпка 1

Поставете върху работната повърхност парчето лек плат (тюл или материя със смес на найлонови нишки, но никога коприна). Отгоре поставете в центъра му рамката – тя трябва да е малко по-голяма от дизайна, който ще правите (или отделните части от него). Срежете парчето плат, така че да имате няколко сантиметра отстрани на рамката, за да го захванете за нея. Издърпайте единия край на плата върху ръба на рамката и нанесете лепило за декупаж с четка – внимавайте да не оставите част от лепилото върху вътрешната част на ситото, за да не развалите дизайна с боята. Притиснете добре плата към рамката и изчакате 5- 10 минути да изсъхне.

декорация със сито

Изпънете плата добре по рамката, като издърпате противоположния му край и го залепите за ръба й с лепило за декупаж. По същия начин залепете и останалите 2 страни на плата – когато приключите и лепилото изсъхне, подрежете излишъка от плат.

декорация със сито


Стъпка 2

Обърнете ситото наобратно, така че платът да е нагоре. Нанесете лепило по ръбовете на рамката – обработете местата на 3- 5 см. от ръба на ситото, за да запечатате местата, откъдето има риск да изтече част от мастилото (боята). Оставете лепилото да изсъхне добре.

декорация със сито


Стъпка 3

Създайте или изберете дизайна, който ще "проектирате" върху избраната повърхност. Поставете листа с нарисувания или изпринтиран дизайн върху работната маса и поставете отгоре му ситото, така че платът да попадне над хартията. Леко очертайте дизайна върху плата с мек молив, следвайки линиите върху хартията, като внимавате да не скъсате ситото.
Съвет: Не се притеснявайте, ако сте решили да декорирате с думи и те се появяват върху предната част на  ситото наобратно – когато се направи дизайнът, те ще се четат правилно.

декорация със сито


Стъпка 4

Обърнете отново рамката, така че ситото да сочи нагоре. С четка нанесете лепило за декупаж върху онези места по него, които не искате да се отбелязват, тоест местата около самия дизайн. Оставете лепилото да изсъхне. Проверете за наличието на малки дупчици, останали непокрити, през които може да се процеди боя.

декорация със сито


Стъпка 5

Поставете на работната маса материята, която ще декорирате и я изгладете добре. Поставете рамката отгоре й, с лицевата част надолу. Излейте част от боята за тъкани отстрани на дизайна.

декорация със сито


Стъпка 6

Разнесете боята по цялата повърхност на ситото, така че да покриете равномерно отворите за дизайна – за целта използвайте гумена миячка за прозорци. Когато сте готови вдигнете ситото и оставете боята да изсъхне. Самото сито измийте с вода, без да използвате сапун или четка – когато изсъхне, той може да се използва отново.

декорация със сито


Източник: diyideas.com







4 декември 2009 15:41 | отговор
От: comfort
Идеята е за декорации, които се повтарят, тоест веднъж направено, ситото играе ролята на шаблон. Тоест не е толкова за еднократна употреба, колкото за многократна.
4 декември 2009 15:20 | comentar
От: emi
Доста глупава идея.
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
декорации, интериори, проекти с боя

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg