фирми продукти
представяме
работа
 
Инвестират над 30 млн. евро в ски курорт "Перелик"

Инвестират над 30 млн. евро в ски курорт "Перелик""Уинтер спорт" има разработен проект за създаването на спортно-туристически комплекс "Перелик" до Смолян и има намерение да инвестира близо 32 млн. евро, съобщи за в. "Дневник" собственикът на компанията Кирил Асенов във вторник. Целта на проекта е "Перелик" да стане един от най-предпочитаните зимни курорти в страната и да предлага отлични възможности за практикуване на зимните спортове, обясниха от компанията.

Проектът предвижда изграждането на система от писти, ски съоръжения, 16 лифтови линии, заслони, ски гардероби и места за почивка. Пистите ще започват от височина 1490 м височина и ще стигат до над 2100 м надморска височина. Неговото реализиране трябва да се осъществи на три етапа, обясни Асенов. По думите му миналата седмица със заповед на земеделския министър Нихат Кабил компанията е получила терен от 240 дка от националния горски фонд и в замяна на това е предоставила друг по-голям терен. "Съвместно с община Смолян предстои да се направят устройствените планове и имаме готовност да започнем с реализирането на първата фаза на проекта", посочи Асенов. Възможно е да има изградени ски съоръжения още за новия зимен сезон, като компанията е готова да инвестира 2-3 млн. лв. тази година. За следващата година е планирано изграждането на общо 8 - 9 въжени линия и съоръжения. Друга част от проекта е свързването на планинския комплкес със Смолян чрез топла връзка - лифт, който да стига до началната станция на пистите.

Развиването на района като голям ски курорт изисква изграждането на добра хотелска база, посочи още Асенов. По думите му в момента в Смолян и околността има не повече от 2 хил. легла, а капацитетът на комплекса е поне 10 хил. На по-късен етап - след 2 - 3 години, компанията е готова да инвестира и в хотелиерския бизнес, като инвестициите може да достигнат 50 млн. евро, обясни Асенов.

Още през април миналата година кметът на Смолян Дора Янкова обяви, че общината търси инвестиции, които да се вложат в изграждането на спортно-туристическия център "Перелик". Предстои всеки момент да започне процедурата по избора на инвеститор. Във вторник тя обяви, че още не знае за направената замяна на земята и добави, че компанията, собственост на Кирил Асенов, е сериозен инвеститор.


13 юли 2005 - в. Дневник

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
уинтер спорт, проект, перелик, смолян, инвестиции, ски курорт, писти, лифт, ски съоръжения


още от категорията комплексно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg