фирми продукти
представяме
работа
 
Правят портал за наличните жилища в България

Правят портал за наличните жилища в БългарияСпециализиран портал за наличния жилищен фонд в страната, където ще може да се сравняват характеристиките на имотите, и където ще има информация за състоянието им, се планира да бъде създаден в близките години. Това съобщи Гергана Благиева, директор "Жилищна политика" в МРРБ, по време на форума "Моят град, моят дом, моят бизнес", който се провежда за втори ден в НДК. Тя се позова на проекта за нова жилищна стратегия на България за периода до 2030 г.

Там е записано още, че трябва да се намерят начини за финансиране с публични средства за подкрепа на паспортизацията на сградите и намиране на техническата документация на старите постройки. Предвижда се още осигуряването на финансова подкрепа за конструктивно укрепване на жилищни сгради, когато разходите за него не надвишават 50% от цената на новото строителство на същата жилищна площ.

Гергана Благиева съобщи още, че от публикуването на проекта за обществено обсъждане през юни в министерството са получени 40 коментара. "Някои от тях бяха свързани именно с конструктивното обследване на жилищния фонд в страната", уточни тя.

Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка в България каза, че трябва да се дефинират закони, за да може имотният пазар да работи ефективно. "Само 5% от жилищния фонд в страната се дава под наем и има много собственици на жилища, които не желаят да ги дават под наем", каза той, цитирайки доклада на СБ. Според него причината е липсата на законодателство, позволяващо да се изгонват принудително наематели от имота. По думите му голяма част от жилищата в България са по-стари от 30 години.

Дзарконе каза още, че в ЕС има страни като България, Гърция и Румъния, където разходите за поддръжка на жилището е голямо финансово бреме за домакинствата, а в други като Франция и Естония това не е така. "40% от домакинствата и 31% от наемателите плащат твърде много за използването им. Над една трета от младежите в Европа пък не могат да си позволят собствено жилище", допълни финансистът.

Проф. Джон Долинг от университета в Бирмингам цитира изследване, според което 15% от домакинствата в Еврозоната имат повече от едно жилище. Той каза още, че половината от жилищата, купени в Лондон от чужденци, стоят празни.


16 ноември 2018 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
недвижими имоти, паспортизация на сгради, конструктивно обследване


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg