фирми продукти
представяме
работа
 
Изоставени зони на София стават квартали

Изоставени зони на София стават кварталиБивши индустриални зони в София да бъдат превърнати в квартали. Тази идея представи главният архитект на столицата Здравко Здравков, който взе участие във форум за развитието на столицата. По думите му изглеждащите на пръв поглед изоставени зони имат голям потенциал в развитието на подземната и надземната инфраструктура, както и в довеждащите връзки до тях.

"София от град на индустрията, предприемачите, на автомобилите, постепенно се превръща в град на хората. Желанието да намерим потенциала на старите индустриални зони да се превърнат в нови квартали на града. Няма смисъл да разширяваме града по периферията, без да сме проучили внимателно тези зони", заяви пред "Монитор" Здравков. Той даде за пример бившата научно-производствена зона "Червена звезда", която по думите му през годините се развива и в момента се превръща в терен за ново и луксозно жилищно застрояване.

Главният архитект обясни, че когато става въпрос за развитието на изоставените пространства, не може да се мисли само в посока за строителството на жилищни и офис сгради, защото по този начин ще се гарантира само паразитиране в града. По думите му трябва да се развиват и развлекателни центрове. Идеята ни е да направим правилния букет от функции - да има работа, забавление, обитаване, коментира Здравков и допълни, че се мисли и за изграждането на втора концертна зала в града. "Нещата обаче не могат да се случат от днес за утре, но искаме да дадем посоката за развитие", заключи Здравков.

Развитието на метрото също си остава ключов елемент. Строежът на третата линия на подземната железница също бе сред основните теми на форума.

При откриването на третия лъч на метрото през 2019 г. се очаква 500 хиляди пътници дневно да използват подземния превоз. С новата метроотсечка пътният трафик ще бъде намален с 30%. Третата линия ще има връзки с над 55 автобусни и тролейбусни спирки.


24 октомври 2018 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
строителство, сградно строителство, жилищно строителство, градоустройство


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg