фирми продукти
представяме
работа
 
Поръчките се очаква да станат електронни едва през 2021 г.

Поръчките се очаква да станат електронни едва през 2021 г.Изцяло електронни обществени поръчки в България ще има едва през 2021 г., се разбира от публикувания за обществено обсъждане проект за промяна в Закона за обществените поръчки. Срокът за това, поставен от Еврокомисията, е 18 октомври тази година, пише в. "Сега".

Основна част от новите текстове са свързани именно с регламентиране на електронизацията на процеса и новите задължения на възложителите. Модулите на електронната платформа е планирано да заработят поетапно в следващите три години. Това е поредното отлагане да се въведе изцяло електронен процес по оповестяване на поръчки.

Тази система трябваше да е факт от 1 юли 2017 г. след като през 2016 г. бе обявен конкурс за изпълнител, но процедурата бе обжалвана. През март 2017 г. конкурсът бе обявен наново, а заради забавената процедура Народното събрание удължи срока за въвеждане и използване на електронната платформа до 18 октомври 2018 г., каквито са и дадените от ЕС крайни срокове.

Едва в началото на тази година бе избран изпълнител - обединение с водещ партньор държавната фирма "Информационно обслужване", което предложи да изработи и внедри системата за срок от 36 месеца срещу 4.8 млн. лв. без ДДС.

Така от октомври 2018 г. ще се електронизира само малка част от етапите на провеждане на обществени поръчки.

Едни от най-важните етапи, където са и най-големите проблеми - подборът на кандидатите, оценяването на офертите и възлагането на поръчките, ще се случат поетапно през 2019 и 2020 г.

Все пак се допускат и редица изключения сред обществените поръчки, които предвиждат да не се използва централизираната електронна платформа. Такива са документите, съдържащи класифицирана информация. Допуска се министерства и държавни ведомства да използват и свои платформи, но те трябва да отговарят на точно определени изисквания за свързаност с националната платформа.


22 юни 2018 - Дневник

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
обществени поръчки, електронни поръчки, електронни търгове, ЗОП


още от категорията Консултанти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg