фирми продукти
представяме
работа
 
Без реклами по витрините в центъра на София

Без реклами по витрините в центъра на СофияДа се ограничат рекламите по витрините на магазините в София, предвижда новата наредба за преместваемите обекти и рекламната дейност в столицата. Главният архитект на града Здравко Здравков е категоричен, че в търговския обект не трябва да се рекламират продуктите, които се продават вътре.

Той отчете работата си през двете години, в които е главен архитект, и обяви, че София не трябва да прилича на битпазар.

Новият документ предстои да бъде внесен в Столичния общински съвет, като с него се цели столицата да заприлича на по-модерен и подреден град. В него е заложено да не се допуска поставяне на хладилни витрини, сергии и други в първа зона на центъра, която обхваща участъка между бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Екзарх Йосиф", ул. "Позитано", "Лавеле" и площадите "Света Неделя", "Народно събрание", "Орлов мост" и "Паметник Васил Левски". Ще бъдат ограничени и възможностите за изграждане на зимни градини на заведенията.

За изминалата година арх. Здравков е издал 390 заповеди за премахване на незаконни строежи. Принудително са премахнати 48 строежа, като 17 от тях били незаконни, а 31 пред срутване, което струвало 700 хил. лв. Като голяма гордост за 2017 г. той посочи промените в Закона за устройството и застрояване на Столичната община.

"Премахната е вратичката в закона, по която се появяваше уродливото понятие небостъргач на два калкана да се появи в София", заяви архитектът. Здравков открои като важна стъпка за това столицата да бъде по-зелен и приветлив град повечето пешеходни пространства, обособени по централни улици.

Главният архитект съобщи, че в началото на юни ще обявят конкурса за проект за мемориала на Първи и Шести пехотен полк, който ще бъде изграден на мястото на съборения паметник "1300 години България" пред Двореца на културата. Догодина пък се очаква да приключи ремонтът на бившата топлоцентрала в парка зад НДК и превръщането на сградата в културен център.

Здравков има план да бъде обновен и площадът пред Централната жп гара. Също така ще се работи и за подобряването на пешеходната връзка между гарата и площад "Света Неделя", където също предстои да бъде обновен конкурс за реконструкцията му. В шест столични училища пък ще бъдат изградени многофункционални спортни зали, които ще могат да се ползват от външни лица след учебните часове.


22 май 2018 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
ремонти, архитектура, градоустройство


още от категорията архитектура, проектиране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg