фирми продукти
представяме
работа
 
Всеки трети българин в жилище без канализация

Всеки трети българин в жилище без канализация30% от населението у нас няма достъп до канализационни услуги, а малко под 1% е лишено от достъп до водоснабдяване. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на форум за инвестициите във водния сектор.

"Започва нов етап, който ще стартира в рамките на тази година като изпълнение на проекти в размер на 1,6 млрд. лв. по нов механизъм с финансиране от ОПОС и бенефициенти ВиК операторите. Досега в предишния програмен период общините кандидатстваха и бяха бенефициенти, но оттук нататък бенефициенти ще бъдат ВиК операторите. Има и още един проблем освен климатичните промени, и това е все по-голямата концентрация в световен мащаб на население в големите градове", обясни още министър Нанков.

Над 60% от ВиК инфраструктурата е на около 30-40 години. Имаме дори цели градове с водопроводи над 60 години, стана още ясно от думите му.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която също взе участие във форума, посочи, че през тази година ще започне изграждане на канализация в местността Кръстова вада. Като значими обекти, които се нуждаят от усилия в този сектор, тя акцентира върху кварталите Бенковски, Симеоново, Красно село, Средец, Оборище и Сердика.

Според министър Нанков с предстоящите проекти канализацията ще покрие почти всички изисквания на европейските регламенти за свързаност на населени места. Той уточни, че услугата пречистване на отпадни води е скъпо удоволствие. "Голяма част от повишаването на цената на водата се дължи именно на тази услуга, която в някои райони на България все още не беше налична, както в Ямбол например", добави министърът на регионалното развитие.

Той обясни още, че до края на юни ще бъде внесен за обществено обсъждане Законът за ВиК. "Все пак е изцяло нов закон. Все още имаме някои разминавания с част от бранша, но ще ги изчистим", каза още той.

По темата за такса "Солидарност" към водата Нанков каза, че тя ще бъде в размер на 8-10 ст./куб. м, но това няма да доведе до оскъпяване на заплащаната от потребителите такса, а ще се прави чрез отчисления. Тези пари ще отидат за фонд, с който ще се финансират проекти в малки населени места без достъп до европейски средства.


22 май 2018 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
ВиК, водни проекти, водна инфраструктура


още от категорията вик

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg