фирми продукти
представяме
работа
 
Швейцарската "Холсим" инвестира 26 млн. евро в циментовия завод в Бели извор

Швейцарската "Холсим" инвестира 26 млн. евро в циментовия завод в Бели изворБългарското подразделение на втория по големина производител на цимент в света - швейцарската "Холсим", ще инвестира 26 млн. евро в модернизацията на завода си във врачанското село Бели извор, съобщи директорът на компанията Тодор Костов, цитиран от агенция SeeNews. "Проектът включва изграждането на петстепенна топлообменна кула, както и реконструкцията на скарен охладител, което ще ни позволи да намалим разходите си и да увеличим производствения си капацитет", обясни Костов за "Дневник". "С такова модерно съоръжение разполагат само 20% от предприятията в бранша в Европа.

За инвестицията ще бъдат ползвани собствени средства на дружеството, финансиране от компанията майка и банкови кредити. Проектът за реконструкцията на предприятието трябва да приключи до средата на следващата година. С него производственият капацитет на циментовия завод ще бъде повишен до 1.1 млн. тона годишно, при сегашно равнище от 700 хил. тона годишно. По този начин дневната продукция на клинкер в предприятието, представляващ полуфабрикат за производството на цимент, ще нарасне до 2500 тона от 1500 тона, колкото е в момента.

С реализирането на проекта за повишаване на производството на цимент в Бели извор, "Холсим" ще си осигури пласмент за следващите 6 до 8 години, с което ще може да посрещне търсенето на пазара, обясняват от компанията. Тази година ръководството на дружеството очаква обемът на производството в предприятието да достигне 600 хил. тона при 540 хил. тона миналата година.

Годишната печалба на предприятието до края на 2005 г. се очаква да се повиши до 20 млн. лв. при 11 млн. през 2004 г. Продажбите пък се прогнозира да нараснат до 100 млн. лв. годишно в стойностно съотношение, след като през миналата година бяха реализирани 60 млн. лв. Подобряването на финансовите резултати на завода в Бели извор и увеличаването на производството му се дължат на нарастващите инвестиции в страната, смята Тодор Костов.

Освен предприятието за цимент във врачанското село, "Холсим" притежава в България и "Плевенски цимент", който швейцарската компания придоби от гръцката "Титан" преди две години в замяна на дела от 46.5% от македонския завод "Циментарница юзе". Производственият капацитет на предприятието в Плевен се изчислява на 270 хил. тона годишно. През тази година то се очаква да произведе 240 хил. тона цимент или 10 хил. тона повече в сравнение с миналата година.

"Холсим" е втората по големина компания в циментодобива след италианската "Инталчементи", с общ пазарен дял от 32%. Тя развива дейност също в производството на пясък и чакъл чрез подразделенията си "Холсим кариерни материали" и "Кариери". Чрез филиала си, базиран в Пловдив - "Комарс", "Холсим" произвежда и готови бетонови смеси.

През последните три години секторът на производство на цимент се развива изключително динамично поради бума на строителството в страната. За миналата година пазарът е отбелязал ръст от 35-37%, с което общият обем на продукцията е достигнал 2.5 млн. тона. За тази година очакванията на "Холсим" са той да нарасне с 25% поради продължаващото строителство на жилищни и офис сгради, магазини, хотели по Черноморието и планинските курорти. Търсенето на цимент след 2007 г. ще продължи да бъде силно, тъй като тогава се очаква да се реализират големи инфраструктурни проекти, прогнозира Тодор Костов. Тогава трябва да бъдат изградени магистралата "Люлин", свързваща Перник и София, както и Дунав мост 2, който трябва да осъществява връзка на страната със северната ни съседка Румъния.

в. Дневник


1 септември 2005

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
цимент, производител, холсим, инвестира, модернизация, завод, проект, изграждане, топлообменна кула


още от категорията цимент

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg