фирми продукти
представяме
работа
 
За морския аутобан инженери проучват трасе за 120 км в час

Строителство на магистралиИнженери и геолози ще проучват трасето срещу 14,4 млн. лева за идеен проект на магистрала "Черно море". Проектната скорост на трасето се предвижда да бъде 120 км/ч, с габарит 27 м, с по две активни и една аварийна лента във всяка посока на движение, става ясно от тръжната документация на поръчителя Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Целта на поръчката е да се разработят най-малко три варианта за трасе на бъдещия аутобан между Бургас и Варна. Необходимо е да се проучат възможностите за изграждането на връзки с курортните градове и комплекси посредством съществуващите пътища.

Поръчката включва извършване на инженерно-геоложки и геодезически проучвания на бъдещото трасе, разработване на проектни решения за изграждането на големите мостови съоръжения, виадукти, надлези, подлези, тунели и пътни възли, ландшафтно оформление, изготвяне на мерки по опазване на околната среда и разработване на подробен устройствен план - парцеларен план. Срокът за изпълнение е 365 календарни дни, който включва само времето за проектиране, без времето за преглед на разработката.

Предвижда се трасето на АМ "Черно море" от север да започва при бъдещата връзка с АМ "Хемус", в района на с. Слънчево, да пресича Варненското езеро в най-тясната му част при Белослав, да се свърже със съществуващата част от АМ "Черно море" при с. Приселци и да направи връзка с края на АМ "Тракия" при кв. "Ветрен" на Бургас.

Проектирането на аутобана започва през 70-те години на миналия век с цел да се реши трудният преход на Стара планина, който силно забавя трафика между Обзор и Несебър. Не за първи път се дават пари за проучване на трасето и предлагане на варианти. В началото на новото хилядолетие бяха разработени три основни варианта: източен, западен и този през Дюлинския проход. Строежът на магистралата е отлаган неколкократно, като също толкова пъти е предлагано изграждане на скоростен път. АМ "Черно море" е част от цялостното изграждане на паневропейски транспортен коридор 8, който ще свърже пристанищата Варна и Бургас с портовете Драч и Вльора в Албания, осигурявайки сухопътна връзка на товарите между Черно море и Адриатическо море. На север магистралата се планира да бъде продължена до румънското пристанище Констанца.

Според интегрираната транспортна стратегия на Министерския съвет до 2030 г. стойността на трасето е 430 млн. лв. Вероятни варианти за финансиране на строежа са с пари от държавния бюджет или кандидатстване за европейски средства през следващия програмен период. През 2017 г. премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на бизнеса в Китай, като на срещата беше коментирана възможността за концесия на аутобана.


30 октомври 2019 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
пътно строителство, магистрална инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни проекти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg