фирми продукти
представяме
работа
 
Томислав Дончев: Обществените поръчки стават електронни

Обществените поръчки стават електронниДо края на годината обществените поръчки ще станат изцяло електронни - от кандидатстването до отчитането, обеща вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция на строителния бранш в София.

"Ще се изсветли целият процес без възможност за заиграване, като оферираната цена ще се криптира в момента на подаване, отделно ще отпадне необходимостта от тонове хартия", обясни предимствата на дигитализацията на търговете. По негови думи по този начин процесът ще стане много по-прозрачен и лесно проследим, а от това всички имат интерес.

Програмирането на Кохезионната политика за следващия програмен период започна още преди средата на 2018 г. "Това е относително рано, но е породено от амбицията ни да сме много по-добри, а това предполага напрежение", коментира вицепремиерът.

Според него няколко са основните предизвикателства, пред които трябва да се изправим. Едно от тях е хаотичното разпределяне на ресурси в незначителна степен за всяка една нужда. Според Дончев това е причината да не може да се направи значително подобрение, нито да се обърне тенденцията. "По този начин едва ли ще има сектор, в който ресурсът да покрие повече от 30% от нуждите", обясни Дончев.

Затова и заместник министър-председателят препоръча в този период да сме по-дръзки, амбициозни, но и умни. Според него парите по Кохезионната политика ще се запазят същите и през следващия период.

Със средствата ще бъдат изградени през следващите 10 години нови 10-12 индустриални зони със съпътстващата инфраструктура. "Те ще позволят при появата на нови производства те да се случват много по-бързо благодарение на инвестициите, които имаме в момента, а това ще го уредим със съответните законодателни промени", поясни още вицепремиерът.

Всички звена на научна инфраструктура пък, които са изградени и финансирани, като София Тех Парк и други, които се изграждат в момента, трябва да бъдат свързани в мрежа, която да следва нова политика, обслужваща целите и нуждите на икономиката. Това включва промени и в Министерски съвет.

По думите на Дончев в строителния бранш предстои ескалация на разходите за възнаграждения, затова е необходимо развитие на нови технологии и механизации. "Така ако в миналото 10 човека са работили, сега да се прави с 6 или 7 души", коментира вицепремиерът.


15 март 2019 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
обществени поръчки, строителство, конкурси, търгове


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg