фирми продукти
представяме
работа
 
Въвеждат данък на пустеещи сгради - паметници на културата

Въвеждат данък на пустеещи сгради - паметници на културатаСобственици на сгради - паметници на културата, в момента са освободени от данък. В бъдеще обаче те ще плащат, ако не поддържат имота си в добро състояние. Това ще стане, ако бъдат приети промени в Закона за паметниците на културата, предложени от работна група в столичната община.

Пред Нова телевизия зам.-кметът Тодор Чобанов обясни, че проектът е изпратен за обсъждане в националното сдружение на общините. В него се предлага общината да прави ремонт на стари сгради в риск. Ако собственикът не плати, сградата ще се ипотекира. После банката може да обяви публична продан или да вземе други мерки. Чобанов уточни, че в случая не става дума за конфискация.

"Не е справедливо обществото да плаща за това, че общината ще бъде принудена да извърши ремонт, за да спаси дадена сграда. Справедливо е тази тежест да падне върху собственика, който има задължението да бъде добър стопанин, а това важи особено когато този обект е значим и за културното наследство", каза Чобанов. Той увери, че общината има готовност да направи всичко възможно да спаси обектите, които имат културно-историческа стойност.

Заместник-кметът обясни, че сегашната процедура е неработеща. "Сега законът казва, че за да пристъпим към действие и да наложим ипотека, чрез която да се изплати ремонтът, единственият начин е най-малко три пъти да сме глобили вече собственика, а всяка от тези глоби означава едно дългогодишно дело, което поставя сградата на допълнителен риск. За съжаление, въпреки че проблемът често е очевиден, съдът много често уважава мотивите на собствениците. Така че ние трябва да намерим механизъм, който да ни позволява бързо и лесно да провеждаме тази процедура", обясни той.

Предвидено е да се създаде и регистър "Наследство в риск", който всяка община да го води. В София проблемните сгради са около 5% от 800 сгради с единичен статут. Той ще бъде публичен и всеки ще може да види кои са те и кои ще бъдат глобявани, санкционирани и на кои ще се налагат ипотеки.

"Освен това е предвидено и разширяване на правомощията на кметовете, за да могат да обжалват при сваляне на статутите", обясни Чобанов. Там, където е наложена ипотеката, банката ще може да обявява публични продажба на сградите, обясни заместник-кметът и уточни: "Не става дума за конфискация, не става дума за собственост на общината, а става дума да не плаща обществото за нечия небрежност и безотговорност. Тази ипотека ще тежи на собственика, а не на обществото".


5 март 2019 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
стари сгради, ремонти, ремонт на сгради, паметници на културата


още от категорията ремонти, реконструкции

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg