фирми продукти
представяме
работа
 
Ефективна хидроизолационна система за защита на банята

Хидроизолиране на баня - изпълнение на системата с ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K

Една от най-отговорните задачи при изграждането или ремонтните дейности във влажните и мокри помещения в дома се явява хидроизолационната защита и полагането на ефективни бариери под керамичните облицовки срещу вода и влага. Фундаменталната значимост на този процес се дължи на факта, че наличието на влага в конструкцията влияе пагубно върху здравината, експлоатационното качество и външния облик на отделните строителни елементи.

Въпреки факта, че това е една добре известна истина, с цел пестенето на средства, мнозина често пренебрегват нуждата от инвестиране в хидроизолационна система за защита на собствените и помещенията в съседство. В близко бъдеще обаче вземането на подобно решение често води до напълно противоположен резултат, тъй като е съпроводено с нуждата от допълнителни ремонти, оказващи се пагубни за бюджета.

До какви проблеми води липсата или компрометираната хидроизолация в банята

Поради постоянния контакт с течаща вода, банята се явява най-сериозно натовареното помещение в дома. Агресивното въздействие на водата може значително да увреди положените покрития, навлизайки под положената облицовка. А възникне ли подобен проблем, негативните последици се отразяват не само в нашия дом, а дори напротив – предимно в помещенията, разположени под нас като например – бани, коридори, антрета, спални и други съседни помещения.

Проблеми при липса на хидроизолация в банята
 
Упоритото въздействие на течащата вода и постоянното наличие на остатъчна влага във всички влажни и мокри помещения, заедно с неспособността на керамичните покрития да осигурят нужната им хидроизолационна защита, правят тяхното допълнително хидроизолиране задължително. Най-критичните точки, изискващи особено внимателно изпълнение, са всички вертикални, хоризонтални и ъглови фуги. В тези зони обикновено се срещат две или повече равнини като в тях са концентрирани големи напрежения, водещи до напуквания.

Друго проблемно място се явяват връзките с отводнителните и канализационни съоръжения и тръбопроводите, които невинаги са добре уплътнени, а често дори и изобщо не са. Проникването на влага през въпросните критични точки води до редица проблеми – от увреждане на общото състояние на помещението и просмукването на влага в стени, подове и тавани, до появата на петна, неприятни миризми и мухъл в съседни помещения, които губят своя естетически вид и здравословната си жизнена среда и комфорт.

При липса на хидроизолационно покритие и проява на някои от горепосочените негативни последици, решението често бива само едно – цялостно премахване на облицовъчното покритие, подготовка на основата, нанасяне на хидроизолационен слой и полагане на нова облицовка. В допълнение към това трябва да се добавят и материалите, нужни за ремонт на помещенията, разположени в съседство под проблемната баня, в случай че влагата е нанесла поражения и там. Така първоначалното планиране и спестяването на малко средства се оказва далеч по-скъпа "инвестиция", съпроводена с дискомфорт и разход на време и ресурси.

Как можем да решим този наболял проблем?

Един от най-популярните начини за избягване на подобен тип ситуации е гарантирането на качествена хидроизолационна защита посредством двукомпонентни хидроизолационни шламове на циментова основа. Този тип решения се утвърждават в практиката като най-ефикасното, лесно приложимо и универсално хидроизолационно решение.

В ролята си на едно от доказалите се на пазара универсални хидроизолационни решения, ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K намира приложение при изпълнението на хидроизолационната защита на редица помещения в многофамилни и офис сгради, хотели, ваканционни комплекси и обществени площи. Ефективното действие на двукомпонентната хидроизолация позволява образуването на здрава и непрекъсната мембрана, предпазваща строителната конструкция от агресията на постоянната влага.

Двукомпонентната хидроизолация способства образуването на здрава, непрекъсната мембрана
 
Свойството на продукта да образува здрава, непрекъсната и трайно водоотблъскваща мембрана го превръща в перфектното решение за осигуряване на дълготрайна и надеждна хидроизолационна защита във влажни и мокри помещения. Функционалната сигурност на системата за хидроизолиране и цялостната защита на помещението и на тези в съседство се гарантира от богатия набор аксесоари, осигуряващи лесното и сигурно изграждане и уплътняване на връзките с различните канализационни, водопроводни и санитарни съоръжения.

Работата с продукта прави интегрирането на критичните елементи и връзки с детайли (прагове, стени, отводнителни системи и др.), както и на ъгловите и конструктивни фуги в хидроизолационния слой, лесно, сигурно и безпроблемно. Така устойчивостта на помещението на агресивното въздействие на водата е гарантирана за дълъг период от време.

Хидроизолиране на баня – правилният начин за изпълнение на системата

За да се гарантира безкомпромисната хидроизолационна защита и комфортното полагане на последващо покритие, се препоръчва работа със системата от компоненти ХИДРОЗОЛ®. В нея са включени следните продукти:

  • ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K ЕЛАСТИЧЕН ХИДРОИЗОЛАЦИОНЕН ШЛАМ
  • Хидроизолационна лента ХИДРОЗОЛ® SEALING TAPE
  • Ъглов елемент ХИДРОЗОЛ® SEALING CORNER
  • Хидроизолационен маншет за сифони ХИДРОЗОЛ® SEALING COLLAR DS
  • Хидроизолационен маншет за тръби ХИДРОЗОЛ® SEALING COLLAR PS

Хидроизолационна система от компоненти ХИДРОЗОЛ®

Полагането на системата се състои в следните стъпки:

  • Етап 1: Подготовка на основата

Преди започване на същинската работа се изисква внимателната подготовка на основата. Наклонът на основата се оформя предварително с цел предотвратяването на последващото събиране на вода. След това основата трябва да бъде почистена от прах, наслоявания и мазни петна.

Подготовка на основата
 
Всички неравности и нездрави участъци трябва да бъдат премахнати. Коригирането на кухините и неравните участъци може да стане с хастарна вароциментова мазилка ТЕРАФЛЕКС® MASTER FIX. Процесът трябва да бъде извършен най-малко три дни преди нанасяне на хидроизолационното покритие. Всички пукнатини с размери над 3 мм също трябва да бъдат ремонтирани.

Основата може да бъде леко влажна, но без видим воден филм. Ако тя е просмукана с вода или е продължително мокра, се рискува компрометирането на нанесеното хидроизолационно покритие.

  • Етап 2: Подготовка на сместа

След като основата е добре почистена и подготвена за работа, се преминава към приготвянето на сместа. В чист неръждаем съд към дозирания течен компонент при непрекъснато бъркане с нискооборотна бъркалка се добавя сухата смес.

Подготовка на сместа
 
Разбъркването продължава на ниски обороти до получаване на хомогенна маса. В случаите, когато нанасянето предстои да се извършва с четка или валяк, може да се добави и малко вода (не повече от 2% или 20 мл вода на 1 кг разбъркан разтвор). Сместа се оставя да престои около 5 минути и се разбърква отново за кратко.

След това се преминава към предварителна подготовка на хидроизолационните маншети. Вземат се мерки и се изрязват според особеностите на подовите сифони, отводнителните отвори и каналите в помещението.

Подготовка на хидроизолационните маншети

  • Етап 3: Нанасяне

При работа в по-малки помещения по-удобно е нанасянето на ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K да бъде извършено с четка или маламашка. При големи площи по-удобно е използването на валяк. При нанасяне с маламашка хидроизолационният слой трябва да бъде около 2.5 – 3 мм, а при полагане с четка или валяк - между 1.5 и 2 мм.

Нанасяне на сместа
 
Нанасянето на хидроизолационния шлам трябва да се извършва равномерно, без да бъдат пропускани участъци. След нанасяне на първия слой ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K се преминава към полагане на хидроизолационен маншет около сифони, тръби и отвори. В ъглите на помещението на височина до около 2 м се поставя хидроизолационна лента. Всички ленти и маншети следва да бъдат монтирани в първия хидроизолационен слой, докато е още пресен.

Поставяне на хидроизолационни ленти и маншети

Изчаква се хидроизолационният слой да се втвърди, без обаче да изсъхва напълно. При нормални условия (около 20°C – 24°C) това отнема около 3-4 часа.

Преминава се към полагане на втори слой с четка, валяк или маламашка от неръждаема стомана. При нанасяне с четка или валяк посоката на полагане е напречна на първия слой. При нанасянето на втория хидроизолационен слой положените маншети и хидроизолационни ленти трябва да бъдат покрити изцяло и плътно. След нанасяне слоят се оставя да изсъхне. Преди полагането на всеки следващ слой е необходимо да се изчака втвърдяването, но не цялостното изсъхване на предходния, който трябва да остане леко влажен.

Полагане на втори хидроизолационен слой

Общата дебелина на положената хидроизолационна мембрана в изсъхнало състояние не трябва да бъде по-малка от 3 мм на нито едно място. При нормални условия слоевете се нанасят през интервал от 3-4 часа (но не по-дълъг от 10 часа).

  • Етап 4: Експлоатация на помещението

След полагане хидроизолационният слой се нуждае от около 48 часа за пълно изсъхване. Към стъпване и полагане на последващо покритие може да се премине след 72 часа и едва след пълното изсъхване и втвърдяване на хидроизолационния слой.

За монтаж на керамични покрития върху хидроизолационната мембрана се препоръчва използването на еластичните лепила от серията ТЕРАФЛЕКС® - ТЕРАФЛЕКС® GOLD или ТЕРАФЛЕКС® PLATINIUM. Полагането на керамичната облицовка може да се извърши и с други лепила на циментова основа клас C2, както и такива на дисперсионна основа клас D2TE.

Безкомпромисна хидроизолационна защита за силно натоварени площи

Изпитаната хидроизолационна защита, осигурявана от ХИДРОЗОЛ®, е обект на доверие на много изпълнители, не само в частното, но и в общественото строителство. Така системата намира приложение както в бани в редица частни домове, така и гарантиране на дълготрайната експлоатационна надеждност на влажни и мокри помещения в хотели, ваканционни комплекси и обществени сгради. Примери за широкото практическо приложение на системата и резултатите от работата с нея можете да откриете в страницата с референтни обекти на МАРИСАН.

Подробно видео ръководство за правилното изпълнение на системата можете да откриете тук.

Автор: Марисан АД


1 март 2019 - Comfort.bg

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
Марисан, хидроизолация, хидроизолационни системи, хидроизолация на баня, хидроизолация под настилки, хидроизолация под облицовки


още от категорията хидроизолация

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg