фирми продукти
представяме
работа
 
Строителният бранш смята, че е атакуван от конкуренти от чужбина

Строителният бранш смята, че е атакуван от конкуренти от чужбинаЗлепоставянето на българските строителни фирми може да идва от компании от чужбина с апетити към десетките милиарди евро, които предстои да бъдат вложени в инфраструктурни проекти в страната през следващите няколко години. Тази теза изразява в интервю във вестник "24 часа" изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Мирослав Мазнев.

"Сега на някои компании десетки милиарди евро, които предстои да бъдат вложени през следващите няколко години в инфраструктурата на страната ни, им се виждат много апетитни. Злепоставят се българските фирми с цел да бъдат изместени, но това дори и да се случи така, пак ще имат нужда от нашето участие и работници. Вие да сте виждали немски, австрийски, испански или италиански работници, които да строят на обектите в България, независимо че главните изпълнители са от тези страни?", казва Мазнев.

Той допълва, че ръководената от него организация търси съдействието на институциите по най-бързия начин да се докаже има ли допуснати нарушения от строителни компании и кои са тези, които са подели кампания срещу компаниите в него.

Коментарът му идва след призивите на премиера да се намерят начини да се извади "Джи Пи груп" от проектите с европейско и държавно финансиране, информации за десетки случаи на некачествена работа и сигнали за злоупотреби с европейски пари.

Има грешки, да има и санкции

"Призоваваме институциите и ще им съдействаме, приканваме ги да се извърши точно и ясно обследване и съдопроизводство там, където има допуснати нарушения, и да се потърси незабавна отговорност на всички тези, които нанесоха щети на бранша и имиджа и авторитета на страната", допълва той. Мазнев изразява съжаление, че в кампанията са се включили много "отговорни политици", които преди произнасянето на разследващите органи са хвърлили обвинения към "всички близо 250 000 души", които работят по обектите.

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България посочва, че при реализирането на стотици проекти са възможни грешки и затова са предвидени съответните санкции. "В последните 10 години след неоснователни обжалвания по данни на Министерството на околната среда и водите общо забавянията по проекти са над 32 години. Ние считаме, че трябва да се търси отговорност от тези хора. Съдът е отхвърлил жалбите им като неоснователни, но резултатите от техните действия са неусвоени средства и хора, които са лишавани от работа", допълва той.

Коментирайки призивите за спиране на финансирането на проекти с европейски пари, Мазнев посочва, че това са родоотстъпнически действия с политическа или икономическа цел. "Това е тесен кръг, който увлича определени групи около себе си - хора, които не са достатъчно осведомени и частично представят позицията си", е неговото мнение.

Милиони се давали за екология, а програмата за саниране била успешна

На въпрос дали се полагат достатъчно грижи за природата при реализацията на строителните проекти изпълнителният директор на камарата на строителите отговаря, че само недобронамерени хора могат да говорят, че строителството цели да причини екологични катаклизми. "Строителството е регулиран процес. Преди да се строи, се извършват обстойни и експертни проучвания на влиянието, което би оказал един обект. Провеждат се обществени обсъждания. За всеки обект са предвидени значителни суми за екология, понякога десетки милиони левове са насочени за тези мерки. Там, където има намеса в природата, винаги има и компенсаторни мерки", обобщава той.

Що се отнася до атаките срещу програмата за саниране, според Мазнев те са "абсолютна манипулация". Според него проблемите с реализацията й са били незначителни и тя може да бъде определена като изключително успешна. "От над 2000 обекта, които са изпълнени, подадени сигнали за някакви нередности при изпълнените има за 5% от тях, или за около 100 обекта. От тях само в 20, или в едва 1% от всички обекти, са открити основателни причини да се твърди, че там има недобре изпълнени строителните работи, и тези проблеми са отстранени. Заради преекспонирането на този 1% пропуски в обществото остава горчилката, че цялата програма е опорочена", аргументира се Мирослав Мазнев.

Предложения за законови промени

В интервюто той посочва, че през първото полугодие строителният бранш отбелязва годишен растеж от 15.6%. Допълва и че новото ръководство на камарата, избрано в началото на годината, си поставя за цел да работи много по-активно по решаване на проблемите на бранша и това е причината да са имали разговори с всички партии в парламента.
Според Мазнев браншът има проблеми заради текстове в Закона за устройството на територията, Закона за обществените поръчки и други законови и подзаконови нормативни актове, но вече са дали своите предложения за промени в тях.

На въпрос за проблемите с намиране на работна ръка изпълнителният директор на камарата на строителите посочва, че той съществува заради четири фактора – ниското заплащане, липсата на перспектива и сигурност, атаките срещу строителните фирми и социално-икономическите условия, които се предлагат в страната.


8 ноември 2018 - Дневник

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
строителен бранш, инфраструктурни проекти, саниране


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg