фирми продукти
представяме
работа
 
В София: "Умен" квартал изниква от руините на индустриална зона

В София: Умен квартал изниква от руините на индустриална зонаВисокотехнологичен квартал ще бъде изграден на територията на бившата НПЗ "Хладилника", в района до бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна" с новия пробив, който тръгва към Борисовата градина.

В доскоро изцяло индустриалното пространство, известно по соцвремето като научно-производствена зона (НПЗ), са планирани мащабни инвестиционни проекти от няколко международни и местни инвеститори. "В момента се опитват с помощта на общината и главния архитект на столицата Здравко Здравков да се синхронизират проектите, така че новите сгради да си "говорят" помежду си и да имат възможност да имат обща комуникационна, транспортна и велосхема", коментира пред "Монитор" Иван Велков, заместник-председател на Столичния общински съвет.

Темата вече беше коментирана и от главния архитект, по думите му на пръв поглед изоставени зони имат голям потенциал в развитието на подземната и надземната инфраструктура, както и в довеждащите връзки до тях. Освен НПЗ "Хладилника" според Здравков и НПЗ "Червена звезда" се превръща в зона за ново и луксозно строителство.

По думите на Велков в близост до Зоологическата градина ще бъдат издигнати офисни и жилищни сгради, а защо не и детски градини и училища, със синергиен подход между различните процеси и участници, което се случва за първи път в София. Взаимното планиране ще даде възможност да не се използва максималната плътност на всеки отделен парцел и да не се строи до максимума, за да има място и за зелени зони.

В бъдещия квартал има планирано езеро, а Столична община подготвя чрез партньорски организации проект за влажна зона, която ще бъде нещо средно между резерват и парк. Планира се тя да бъде в района на "Черни връх" и "Околовръстното".

Припомняме, че в средата на годината, по време на срещата "16+1" у нас, бе подписано споразумение между китайски компании и Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Според договорката на 20 км от София ще бъде изграден първият "умен град" в Европа за 1,1 млрд. евро.


7 ноември 2018 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
сградно строителство, ново строителство, жилищно строителство, луксозно строителство


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg