фирми продукти
представяме
работа
 
Хотели без пречистване на отпадни води няма да се строят

Хотели без пречистване на отпадни води няма да се строятВсеки инвеститор с намерение да строи на морето трябва да предвиди начина за пречистване на отпадъчните води. В някои от ваканционните селища и туристически центрове има самостоятелни модулни пречиствателни съоръжения, но в момента е важно да се обезпечат станциите за градските отпадъчни води. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по околна среда и води Ивелина Василева пред "Монитор".

Водите в Черно море се определят с добро или много добро качество, но все още има леко разминаване с нормите в района на Офицерския плаж във Варна.

Пречиствателната станция в Созопол е довела до подобряване на състоянието на водата, показват лабораторните анализи. Намалели са и оплакванията от стомашно-чревните разстройства.

Започнала е модернизацията на пречиствателната станция, която обслужва Приморско и Китен, тя ще бъде разширена, за да може да поеме натоварването през сезона. В процес на изграждане е и пречиствателната станция в Златни пясъци, а и в Айтос. В долната част на Южното Черноморие пречиствателните станции в Несебър, Равда, Поморие работят без проблеми, показват инспекциите.

В пречиствателната станция в Лозенец вече работи ново съоръжение за събиране на водите, които се генерират в пиковите часове и да се преработват в нощните часове. Предвижда се изграждането на нови станции в Синеморец и Ахтопол, но те попадат в категорията под 10 хил. жители и не влизат в обхвата на регионалното прединвестиционно проучване. Пари за тях ще се осигурят от фонда за изграждане на съоръжения и модернизиране на регионалното министерство. Той ще заработи от началото на 2019 г., потвърди и Василева.

По Оперативна програма "Околна среда" се очаква да стартира кампанията за набиране на проекти към ВиК дружествата, които подготвят регионални прединвестиционни проучвания. Така ще започнат реалните действия по програмата за близо 1,5 млрд. лева за 14 региона в страната, допълни шефът на Комисията по околна среда.

Изискванията за заустване на тръбите на вече пречистената отпадъчна вода е 2,5 км или една морска миля според законодателството.


6 юни 2018 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
ВиК, водни проекти, пречиствателни станции, водна инфраструктура


още от категорията пречистване на води

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg