фирми продукти
представяме
работа
 
Злоумишленото обжалване на обществени поръчки ще е наказуемо

Злоумишленото обжалване на обществени поръчки ще е наказуемоПарламентът прие окончателните промени в Закона за обществените поръчки, които засягат обжалването им. Жалбоподателите вече ще се задължени да докажат качеството си на заинтересовано лице. Освен това с промените призоваването и връчването на жалбата ще става чрез електронен адрес и факс.

Новостите бяха одобрени в сряда от парламентарната правна комисия. Настояването за законовите промени дойде от премиера Бойко Борисов заради тенденциозно и неоснователно обжалване на поръчки. Целта е да не бъдат спирани с години значими проекти, което води до загуба на средства и невъзможност да бъдат реализирани важни за обществото политики.

С измененията се въвежда нов текст, според който "участващите в производството страни и техните представители са длъжни да упражняват предоставените им процесуални права добросъвестно. Отговорността за вреди при недобросъвестното им упражняване се реализира по общия исков ред".

Преценката за недобросъвестност ще се прави от съда. За подаване на жалба срещу търг пред Комисията за защита на конкуренцията ще трябва да се обосновава и заинтересованост на жалбоподателя, когато това е приложимо.

Промените съдържат завишени изисквания към реквизитите на жалбата и доказателствата към нея, като се въвежда способът за призоваване и връчване на съобщения чрез електронен адрес или факс. Страните ще се смятат за уведомени, а призовките или съобщенията - за връчени, ако са изпратени на посочените от тях електронен адрес или факс, ако има такъв.

С цел синхронизиране и оптимизиране на работата на регистрите на Агенцията за обществени поръчки и Комисията за защита на конкуренцията е предвидено в жалбата да се посочва уникален идентификационен номер на поръчката от Регистъра на обществените поръчки, като за да се преодолее подаването на бланкетни жалби срещу решенията на възложителите, включително такива срещу избора на изпълнител, се въвежда задължение за жалбоподателите да обосноват и докажат качеството си на заинтересовано лице.


1 юни 2018 - Дневник

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
обществени поръчки, обжалване на поръчки, ЗОП


още от категорията Консултанти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg