фирми продукти
представяме
работа
 
Държавата инвестира 100 млн. лв. в пътища в Бургас и региона

Държавата инвестира 100 млн. лв. в пътища в Бургас и регионаБлизо 100 млн. лв. са осигурени от държавата през последните две години и половина за ремонт и строителство на нови пътища, както и за повишаване на пътната безопасност в Бургас и региона.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира изпълнението на инфраструктурни обекти в града заедно с кмета на общината Димитър Николов и народни представители от региона, съобщиха от пресцентъра на министерството на регионалното развитие.

До 5 юни ще приключи започналият вчера ремонт на участъка Бургас - кв. "Ветрен".

Нанков заяви, че за нормалното осигуряване на трафика по Южното Черноморие е нужно да се изведе транзитният трафик за курортите северно от Бургас. За тази цел държавата ще финансира изграждането на северната дъга на Бургас. До края на юни, най-късно началото на юли, ще започне процедурата по избор на изпълнител и ако няма обжалване, строителството може да започне до 3-4 месеца, информира министърът.

До 18 юни ще е готов обходът на Ахелой и строителството на скоростната отсечка с четири ленти между Ахелой и Поморие. За реализацията на проекта правителството е осигурило 45 млн. лв., припомни Нанков. На 18 юни ще се пусне и отсечката Поморие – Ахелой, гарантираха от фирмата изпълнител при проверката. Над 1.4 млн. лв. са вложени само в екологични мерки по трасето. Изградени са 24 подлеза и 4 км защитна мрежа за земноводни. Предвидена е 3500 м защитна мрежа за птици, както и 850 м шумоизолационна преграда за почиващите на къмпинг "Ахелой", информира инж. Иван Иванов от фирма "Пътстрой".

За скоростния път Бургас - Слънчев бряг, регионалният министър коментира, че има 22 жалби срещу отчуждаването на имоти за изграждане на трасето. "Чакаме съдебно решение или споразумение със собственици на имоти по казуса. Колкото по-бързо приключим с отчужденията, толкова по-бързо ще започнем строителството, защото имаме избран изпълнител от 2016 г.", коментира Нанков. Той обърна внимание, че 95% от трасето е извън главния път, така че строителството може да се извършва и през летния сезон, без да се утежнява трафикът и да се създават предпоставки за задръствания.

Сред другите приоритетни проекти за региона Нанков посочи рехабилитацията на пътя Малко Търново - Царево. Тази година в него ще бъдат инвестирани 3 млн. лв., с които ще се ремонтират най-тежките участъци.

Междувременно започва техническото проектиране за пълна рехабилитация на всички 54 км от републиканското трасе. Приключва и обществената поръчка за избор на изпълнител за изграждане на пътния възел, който да свърже град Камено с магистрала "Тракия". Нанков съобщи още, че започва и проектиране на пътя Бургас - Варна през Дюленския проход, за да се осигури алтернатива за основната пътна връзка между двата града. "Сега габаритите на шосето не отговарят на изискванията за третокласен път, затова ще разширим трасето, за което ще се наложат и отчуждителни процедури. Там ще направим един от добрите варианти за връзка между Северна и Южна България в източната част", обясни министърът.

В средата на май започва и строителството на пешеходната пасарелка при кръстовището на Атия, която ще е готова за два месеца и половина. Министърът обаче подчерта, че така няма да може да се реши проблемът с високата скорост и че е нужна съвестта на шофьорите, както и контрол по пътищата.

"Никога няма да позволим да има конфликт между историята, археологията, екологията и строителството на магистрали. Бъдете убедени, че каквото е необходимо от МРРБ ще бъде направено", така министър Нанков коментира пред журналисти темата за намерените археологически разкопки при строителството на магистрала "Струма".

Той съобщи още, че на 8 май започва ремонт на 20 км от активната лента на магистрала "Тракия" между Пловдив и Стара Загора, която е в лошо състояние. Тежкотоварните автомобили ще бъдат спрени от движение в участъка в ремонт, ще има и реорганизация на движение на леките автомобили. Този строителен сезон продължават и ремонтите по магистрала "Хемус".


2 май 2018 - Дневник

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
пътно строителство, пътна инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни проекти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg