фирми продукти
представяме
работа
 
Наредбите към Закона за застрояване на София готови до 6 месеца

Наредбите към Закона за застрояване на София готови до 6 месецаНаредбите, които ще бъдат към Закона за устройство и застрояване на Столична община, приети неотдавна от Народното събрание, ще бъдат изработени до 6 месеца. Това обяви днес по време на имотен форум в София главният архитект на града арх. Здравко Здравков.

Той припомни, че с промените във въпросния закон са затворени много вратички, позволяващи хаотично застрояване в столицата и се създават по-ясни правила. Според него ще се намалят и възможностите от появата в София на сгради недоносчета. Арх. Здравков добави, че редакцията на нормативния документ е донесла и редица улеснения за бизнеса. "За да се промени предназначението на една сграда или проект, вече няма да се минава през цялата процедура, както досега, а това ще може да става с визата за строеж", обясни той.

В кулоарите на форума арх. Здравков каза, че е против идеите за узаконяване на незаконни строежи. По думите му липсата на подобна алтернатива досега е дисциплинирала инвеститорите и в столицата, и в страната. "Когато се знае, че има риск сградата да бъде съборена при неспазване на правилата, се подхожда доста по-внимателно, отколкото ако има възможност за поредна амнистия, създаваща у инвеститорите чувство на полузаконност", добави той. Според него подобна възможност не бива да съществува, за да има ред. "Отпадането на думичката "узаконяване" в правния мир беше правилно решение", категоричен бе главният архитект на София и добави, че това е помогнало да премахнат много незаконни строежи.

Арх. Здравков припомни, че грешките в градоустройството дават негативно отражение върху функционирането на града за много години напред. "Трябва да се намерят стимулите за инвеститорите в големи офис сгради да изградят наоколо и детски градини и съответните пешеходни и велосипедни връзки и жилищни площи", каза още той. Главният архитект на София смята, че рискови от неудачно градоустройство са всички бивши промишлени зони в столицата, където има големи възможности за застрояване. "Все още инвестициите са насочени почти изцяло в южните райони на града, но след време ще се развиват и зоните около бул. "Никола Мушанов" и около гарата."


17 април 2018 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
строителство, сградно строителство, градоустройство


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg