фирми продукти
представяме
работа
 
Парламентът одобри в София да има зони за небостъргачи

Парламентът одобри в София да има зони за небостъргачиВ София ще има зони, в които няма да има ограничение на височината на сградите. Максималната височина на застрояване в останалите части на града ще бъде 75 метра, а за сградите над 50 м ще се прави транспортен анализ. Това са част от новите текстове в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които бяха приети днес от парламента.

Промените в закона бяха инициирани от Столичната община и главния архитект на града Здравко Здравков и имат за цел да ограничат безразборното високо застрояване, да определят места за небостъргачите и да въведат ограничения при строежите в ъглови парцели, което е една от вратичките в друг закон (Закон за устройство на територията), с която в София бяха одобрени много високи сгради.

Високо, но не навсякъде

Първоначалното предложение беше зоните за небостъргачи да са две - край бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър (около и след "Интер експо център") и на Околовръстното шосе при квартал "Люлин" и бул. "Царица Йоана". На заседание на комисията по местно самоуправление в парламента депутатите решиха, че в закона не могат да направят такава конкретна промяна, която не е предвидена в Общия устройствен план на града. Така те се ограничиха само до записването в закона на тези бъдещи зони, които трябва да бъдат определени от Столичната община с процедурата по изменение на ОУП.

В общината вече се работи по подготовка на промени в плана, като се очаква обсъжданията във всички райони на София да започнат от 2019 г.

Въвежда се максимално ограничени от 50 метра за частите от центъра, а за зоната около южната дъга на София то ще е 15 метра. В останалата част на града най-високите сгради ще могат да достигат 75 метра.

Депутатите приеха и ограничения в надвишаването на интензитета на застрояване в ъглови имоти, според тяхната площ. Така те затвориха вратичката в чл. 27 ал. 3 от Закона за устройство на територията, която се използваше с цел заобикаляне на ограченията за височина на строежи. Според текста сградите в имоти с площ до 500 кв. метра ще могат да надвишават максималния кинт до 100%, два пъти по-малко (50%) ще е допустимото превишение в имоти от 500 до 1500 кв. метра. За ъгловите парцели между 1500 и 3000 кв. метра превишенията на кинт ще могат да са до 25% от площта.

Пет години сигурност

Подробните устройствени планове за жилищните комплекси няма да могат да бъдат променяни 5 години след приемането им. Единственото изключение ще са само промени в Общия устройствен план, с които би се променило предназначението на отделни зони.

Един от мотивите за тази промяна, който главният архитект изтъкна по време на обсъжданията в комисии, е, че това ще даде сигурност както за жителите на София, така и на инвеститорите в града. По думите му често приемането на един устройствен план отнема години, а след това започват нови процедури по искания за частични изменения, което затруднява работата и води до конфликти между гражданите, общината и инвеститорите.


28 март 2018 - Дневник

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
строителство, сградно строителство, ЗУТ


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg