фирми продукти
представяме
работа
 
От 2019 г. имотите с електронно удостоверение за тежести

От 2019 г. имотите с електронно удостоверение за тежестиУдостоверението за липса на тежести върху имот вече ще се издава електронно. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Заедно с този електронен документ се въвеждат и други осем нови такива услуги. Те са част от проект "Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги".

Инициативата е на стойност 1,5 млн. лв., а всички нови улеснения за гражданите и бизнеса трябва да станат факт до края на 2019 г.

"Този проект е изключително важен. С успешната му реализация ще се подобри обслужването за гражданите и бизнеса", каза зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, като подчерта, че намаляването на административната тежест е сред основните приоритети на правителството, по които активно и последователно работят Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията.

В момента удостоверението за тежести се получава след подаване на заявка в имотния регистър, където живеем. Сроковете за издаване на подобна справка обаче са 3 или 7 работни дни, като таксите съответно са 10 и 30 лева. Тъй като в момента обаче проектът е още в самото начало, все още не може да се каже дали тези такси ще отпаднат. Предположенията на експертите са, че сумите могат да бъдат редуцирани.

Другото нововъведение е, че ще бъде създаден калкулатор за изчисление на дължимите държавни такси. По думите на Даскалова в момента много хора звънят в агенцията или директно отиват на гише да питат колко ще им струва дадена услуга. С калкулатора обаче директно от вкъщи или от офиса ще можем да изчислим колко пари трябва да извадим от джоба си, за да ни бъде предоставен съответният документ или справка.

Освен това вече няма да се изисква да сканираме платежното нареждане от банката и да го пращаме по имейл, както досега, когато зареждаме електронната ни сметка в регистъра.

Очаква се от догодина имотният регистър да дава и информация за данъчни цели на всички държавни институции, включително и на общините. Ще следят кой потребител за кого и чий имот иска справка и защо я прави, данните може да искат структури като ДАНС и МВР, ако за човека се води досъдебно производство например.

Ще се цели и избягването на грешките. "Спомняте си примера с "Топлофикация" за нанасяне на неверни данни, но от предходен акт", разясни Даскалова. Въвеждат ви информация за имота, но бъркат вътре идеални части, адрес, площ или лични данни. "Всяка една грешка в сделката води до огромни проблеми за всяка една от страните", бе категорична шефката на агенцията.

Важно е да се спомене и че кадастърът и имотният регистър ще обменят документи, а съдиите ще могат електронно да подписват партидите, а не на хартия.


8 март 2018 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
имоти, имотен регистър, кадастрален регистър, електронни услуги


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg