фирми продукти
представяме
работа
 
Лихвите по жилищните кредити остават ниски

Лихвите по жилищните кредити остават нискиЛихвите по жилищните кредити в левове и през януари се запазват на ниските нива от края на миналата година, показват данните на БНБ. Средната за пазара ефективна годишна лихва през януари е била 3.66%, колкото и през декември.

Жилищното кредитиране е сегментът, който движи растежа на кредитирането, като в началото на годината отчете нарастване от 8.2% и там лихвите са едни от най-ниските, съобщава capital.bg.

Лихвите по жилищни заеми в евро обаче продължават да намаляват и през януари 2018 г., но с много малко, до 4.08%.

През първия месец от годината годишният процент на разходите (ГПР, включва всички разходи, свързани с ползването на кредит) по жилищните заеми се увеличава с малко – и при левови (4.04%), и при еврови (4.47%).

При потребителските кредити след чувствителното декемврийско покачване на лихвата в левове през януари има отново спад с 0.75 процентни пункта до 8.10%. Тези в евро леко се увеличават до 5.16%.

В последния брой на периодичното издание на БНБ "Икономически преглед" от централната банка посочват, че очакват запазване на нивата на лихвите по новодоговорени кредити и депозити през първото тримесечие на 2018 г., посочва изданието.


1 март 2018 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
недвижими имоти, ипотеки, жилищни заеми, ипотечни кредити


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg