фирми продукти
представяме
работа
 
Обновяват площада пред Централна гара, изграждат аквапарк в Зона Б-5

Обновяват площада пред Централна гара, изграждат аквапарк в Зона Б-5Площадът пред Централна гара в София ще има нов облик. Догодина ще бъде обявен конкурс за обновяването на пространството. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков на семинар на тема "Проект за бюджет на Столична община за 2018 година". По думите му мястото е подценявано през годините, а в същото време е обезпечено с всички видове транспорт.

През 2018 г. ще се проведе и конкурсът за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в център за изкуства и култура. "В момента изчистваме детайли от вътрешното разпределение. Надявам се през 2019 г. да видим сграда за нуждите на културата. Това ще е още едно спасено място, което няма да се превърне в заведение", каза Здравков. Архитектът припомни, че догодина ще се търси и изпълнител, който да промени облика на площад "Света Неделя". Очаква се пространството пред хотел "Балкан" да бъде освободено от автомобили и там да бъдат изложени разкритите находки от Древна Сердика.

"През 2018 г. ще стартират и конкурсите за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове в пространството около НДК и за зона 3 в центъра на София - в нея влизат Градската градина, площад "Александър Първи", част от булевард "Цар Освободител" и пространството около Руската църква", каза още той. Ще бъдат подготвени и проекти за обновяването на сградата на Столичната библиотека и издигането на мавзолей на загиналите от Първата световна война в двора на Военна академия "Георги Раковски". От "Московска" 33 предвиждат столичани най-накрая да си имат и собствен аквапарк. Той ще бъде изграден до парк "Възраждане".

Предвижда се създаване на наредба за дизайна на градската среда. В нея ще бъдат заложени изискванията за цвета на сградите в един квартал и тентите по балконите, табелите пред магазините и на улиците. Здравков каза, че разлепването на реклами, поставянето не само на климатици, но и на различни типове дограма в момента никъде не е регламентирано. По време на семинара той обяви, че столицата ще си има и свой цвят, който ще бъде избран догодина от експерти. Така чадърите, тентите, кашпите и други елементи из софийските улици ще бъдат в един цвят. Здравков даде пример с Париж, където цветът е шоколадовокафяв, а пък в Лондон е специфично зелено и е категоричен, че и столицата трябва да намери своя цвят. Приемането на новата наредбата зависи от това кога ще бъдат гласувани поправките в Закона за застрояване на територията на Столичната община.


19 декември 2017 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
ремонти, архитектура, градоустройство


още от категорията архитектура, проектиране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg