фирми продукти
представяме
работа
 
Пастообразните мазилки Термофлекс Pro със сертификат за негоримост клас А2

Пастообразни фасадни мазилки Термофлекс® на Марисан

Една от възловите задачи на проектанта в процеса на планиране и изграждане на сгради и съоръжения е спазването на множеството регулаторни стандарти, наложени с цел да се осигури безопасна и качествена експлоатация. Такъв е и случаят с обезпечаването на пожаробезопасността на дадена конструкция. Този факт се явява и основен двигател за производителите на строителни материали, които не пестят ресурси и усилия за постоянно оптимизиране на производството и разработване на продукти с възможно най-добри показатели за пожароустойчивост.

"Изпитването на пожароустойчивостта на строителните материали е отговорен процес, тестващ поведението на материалите, изложени на високи температури, обикновено присъщи за пожари в малки затворени помещения."

Пасивната защита срещу пожари и нейното значение.

Пасивна защита срещу пожарОсвен добре познатите активни средства за защита от пожар като противопожарни инсталации и системи за ранна сигнализация, практиката налага и тяхното комбиниране с материали, осигуряващи пасивна защита. Този тип средства нямат за основна функция защитата от пожар, а напротив – те могат да защитават дома от външни влияния, да контролират температурата и влагата в него, да осигуряват красив и изящен екстериор и т.н. Същевременно с това обаче техните свойства ги превръщат в устойчива бариера за разрастването на възникналия пожар, спомагат за намаляване на материалните разходи, подсигуряване на сигурността на обитаващите, задържайки пламъците и запазване здравината на конструкцията възможно най-дълго време.

Класификация и установени класове на негоримост.

Основен показател за класификация на строителните продукти и оценка на степента и приноса за разпространение на пожара е класът за реакция на огън. Този показател се определя въз основа на резултати от изпитване. За строителните материали тези класове могат да бъдат А1, А2, B, C, D, E и F. В зависимост от това какъв е приносът на конкретния материал за развитието на неконтролирано горене, строителните материали могат да се характеризират, както следва:

 • Клас А1 - негорими продукти без никакъв принос в развитието на неконтролирано горене;
 • Клас А2 - негорими продукти с изключително ограничен принос за неконтролирано горене;
 • Клас В - трудногорими продукти с много ограничен принос за неконтролирано горене;
 • Клас С - трудногорими продукти с ограничен принос за неконтролирано горене;
 • Клас D - горими продукти с приемлив принос за неконтролирано горене;
 • Клас E - горими продукти със значителен принос към неконтролирано горене;
 • Клас F - горими продукти без определени характеристики за реакция на огън.

Развитие на пожар при фасади с мазилки от нисък и висок клас на горимост

Съществуват и други показатели, характеризиращи строителните материали и поведението им в условия на пожар. Така например в зависимост от интензивността на отделяне на дим и образуването на пламтящи частици или капки при горене, те биват означавани със символите "s (s1, s2, s3)" и "d (d0, d1, d2)". Значението на съответните символи е, както следва:

 • s1 - много ограничено отделяне на дим;
 • s2 - ограничено отделяне на дим; 
 • s3 - без изискване за ограничаване на образуването на дим;
 • d0 - не образуват пламтящи частици или капки; 
 • d1 - пламтящите частици или капки изгасват бързо; 
 • d2 - без изискване за ограничаване на образуването на пламтящи частици или капки.

Надеждна противопожарна защита с ТЕРМОФЛЕКС® PRO серия пастообразни фасадни мазилки.

С подобряването на PRO серията пастообразни фасадни мазилки, МАРИСАН вече предлага на пазара продукти с изключително висок клас на горимост (А2). В сравнение с досегашния клас (C), новоразработената структура на мазилките значително подобрява противопожарните качества на продуктите, включени в тази гама.

Пастообразни фасадни мазилки Термофлекс® Pro със сертификат за негоримост клас А2Всеки, предпочел да работи с ТЕРМОФЛЕКС® PRO серията пастообразни фасадни мазилки на МАРИСАН, включваща в себе си разнообразни продукти като силикатната наномазилка PRO SOLID NANO, силиконовата PRO ELASTIC, силикат-силиконовата PRO SOLID и силикон-модифицираната PRO TECH, може да бъде спокоен както за качеството и изящната визия на покритието, така и за неговите противопожарни свойства.

Що се отнася до показателите за интензивност на отделяне на дим и образуване на пламтящи частици, мазилките на МАРИСАН отново са първенци в класа си със стойности s1 и d0.

Завидните противопожарни свойства на пастообразните мазилки ТЕРМОФЛЕКС®, в комбинация с тяхното отлично сцепление към множество различни материали и образуването на стабилни покрития, са гаранция за дълготрайно качество и сигурна защита на фасадите. За още по-добри резултати се препоръчва комбинация с интегрираните системи за топлоизолиране на МАРИСАН. Те са особено подходящи както за новопостроени, така и за стари сгради, намиращи се в процес на саниране или реновиране. Креативното оформление и изящната визия на цялостната композиция се гарантират от системата за тониране ENERGY IN COLORS, предлагаща възможност за избор от над 2080 цвята и 5 структури на декоративни мазилки.

Мазилките ТЕРМОФЛЕКС® PRO – важен компонент в доказано ефективните интегрирани топлоизолационни системи на МАРИСАН.

Перфектната и дълготрайна защита на сградите се гарантира от изпитаната работа в синхрон между отделните компоненти в интегрираните топлоизолационни системи на МАРИСАН. Като важна част от тях, PRO серията мазилки ТЕРМОФЛЕКС® и тяхната подобрена пожароустойчивост спомагат за повишаване на цялостния клас на горимост на топлоизолационните системи от EPS. Така интегрираните топлоизолационни системи вече се характеризират с клас на горимост (B) и поведение при пожар със стойности s1 и d0.

"Пожароустойчивостта зависи особено от комбинацията на различни материали, ефективно работещи в система, без значение дали са предназначени за приложение във фасади, подови или покривни настилки."

Kомбинацията от отличните топлоизолационни характеристики на системите от EPS и придружаващата ги дългогодишна гаранция превръща сигурната и постоянна защита на сградите и съоръженията във въпрос на личен избор!

Интегрирани топлоизолационни системи на Марисан

Важността на избора за постигане на качествени и дълготрайни резултати.

"Реалистично погледнато, няма дом, който да бъде 100% пожаробезопасен. Все пак обаче изграждането на сгради и съоръжения с продукти с висок клас на горимост гарантирано ще редуцира евентуалните щети, предоставяйки време за реакция и потушаване на възникналите пламъци с активни средства."


Работата с надеждни и изпитани строителни материали е от особено значение за дълготрайното експлоатационно качество на конструкцията. Случаите, в които се гласува доверие на продукти със занижено качество, неминуемо носят нежелани последствия в бъдеще. Изключение не прави и работата с материали от по-ниски класове на горимост или иначе казано - по-лесно възпламеняеми или отделящи вредни вещества при горене. Изборът на качествено изпълнение на строително-ремонтните дейности е фактор, който не трябва да бъде пренебрегван. Затова компромисът с качеството не трябва да бъде водещ мотиватор при избора на подходящи материали.

За допълнителна техническа или търговска информация, моля посетете официалния интернет сайт www.marisanbg.com или корпоративния блог http://blog.marisanbg.com

Автор: Марисан АД


15 ноември 2017 - Comfort.bg

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
Марисан, пастообразни мазилки, фасадни мазилки, фасадни покрития, мазилки


още от категорията мазилки, шпакловки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg