фирми продукти
представяме
работа
 
Не достигат 8-9 млрд. лв. за приравняването на ВиК сектора към европейския, обяви Нанков

Не достигат 8-9 млрд. лв. за приравняването на ВиК сектора към европейския, обяви НанковЗа развитието на ВиК сектора в България и привеждането му в унисон с европейските изисквания са нужни около 12 млрд. лв. Това показва анализ на Световната банка, цитиран от регионалния министър Николай Нанков, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Той уточни, че стратегията за развитие на отрасла показва, че парите са необходими за 10-годишен период, като през това време трябва да се направи инфраструктурата в цялата страна.

Нанков каза още, че "събирайки всички източници на средства за финансиране на отрасъла – европейски, национални и инвестиционните програми на ВиК операторите", недостигът е в размер на 8-9 млрд. лв. Затова с помощта на Световната банка ще бъде направен анализ как секторът да бъде устойчив основно от финансова гледна точка и какви нови инструменти да бъдат включени за реализиране на големи инвестиционни проекти.

Регионалният министър се включи в работна среща на асоциациите по ВиК от цялата страна, която се проведе в Луковит. За основен проблем в отрасъла беше посочена цената на водата в отделни области. По думите на Нанков трудно може да се обясни на обикновения гражданин какво точно се включва в сметката.

"Сред обществото битува мнението, че водата като държавна собственост трябва да е безплатна, но услугата, която получават потребителите, калкулира в цената си цялостната дейност на ВиК оператора по доставяне, пречистване и отвеждане с необходимото качество на питейни и отпадъчни води", обясни Нанков.

Той подчерта, че има десетки обекти, ако не и стотици, които се нуждаят от неотложна рехабилитация или дори изцяло ново изграждане. ВиК инфраструктурата в малките населени места пък била на повече от 40 години и това водело до чести аварии. Министърът допълни, че след 10-15 години, когато крайно амортизираната ВиК инфраструктура започне да дава дефекти и ежедневни аварии, на обществото трудно ще може да бъде обяснено защо не са предприети мерки, дори и като повишаване на цената на услугата.

"Трябва да разберем, че секторът е на такова ниво от своето развитие, в което не бихме могли да правим повече компромиси", каза още Николай Нанков.


7 ноември 2017 - Дневник
14 ноември 2017 15:37 | А как се използват наличните ресурси
От: воден инженер
Все още няма анализ, какво е постигнато от предният програмен период 2008.7-2013. Направиха се големи глупости и се крият от обществото. Само малка част от изградените ПСОВ са наистина нужни и ефективни. По-голяма част от тях са преоразмерени (ненужно нпаравени толкова големи). Изграждането им на инженеринг е направо престъпление, при толкова безработни ВиК инженери. Инженеринга си е жива кражба от държавата и ЕС. Няма никакъв контрол върху т.н. Строителен надзор в България, те са част о веригата за разхищението на държавни средства. Отделен въпрос е компетентността на работещите във ВиК сектора, професионалистите са унищожени и унижени, а водещи са мениджърите ( хора без компетенция и опит). А сега да питаме г-н Нанков , колко опит имат фирмите които правят бъдещите инвестиционни планове за ВиК за отделните региони, и от кога ги правят. Не намирисвали това, като т.н. "Саниране" и в чий ресор беше то. А сега и кредити от Световна банка ще вземем, за да ги плащат балъците, а да ги крадат "умните и красивите".
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
ВиК, водни проекти, водна инфраструктура


още от категорията вик

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg