фирми продукти
представяме
работа
 
По булевард "Дондуков" все пак ще има асфалт

По булевард Дондуков все пак ще има асфалтПътната настилка по булевард "Княз Александър Дондуков" в участъка между улица "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски" ще бъде асфалтова вместо с паваж. Това реши специализираният експертен съвет към Министерството на културата на вчерашното си заседание. Ескпертите аргументираха решението с това, че не бива да се консервира състояние, което "не е най-благоприятното за развитието на града" и че "съвременната епоха трябва да остави своя отпечатък във времето".

Заседанието беше по повод искане от кмета на София Йорданка Фандъкова към министъра на културата Боил Банов за допускане на асфалтова настилка в участъка от булеварда. Ремонтът на "Дондуков" започна през юни, като дни по-рано Министерството на културата даде становище, че настилката трябва да бъде изцяло от паваж, а не комбинирана, както планираше Столичната община.

Според кмета на София тази част от булеварда е "отдалечена от традиционните исторически туристически маршрути в центъра на София", като същевременно е силно натоварена от автомобили и по тази причина настилката трябва да бъде от асфалт.

От продължилото почти 2 часа обсъждане между експертите се разбра, че бул. "Дондуков" в участъка от бул. "Княгиня Мария Луиза" до бул. "Васил Левски" попада в зоната на два групови архитектурни ансамбъла. За нито един от тях обаче нямало ясен режим на опазване на културните ценности. Паветата по "Дондуков" пък са със статут на единична културна ценност от края на 2016 г. съгласно заповед на министъра на културата Вежди Рашидов.

Това обаче не попречи на експертите от съвета да "извадят" участъка между "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски" от тези защитени зони. Приемането на предложението им отне 3 прегласувания и 30 минути, за да изяснят помежду си "какво точно се гласува сега". В крайна сметка 8 от членовете на съвета гласуваха "За", 4 бяха против, а един се въздържа.


6 октомври 2017 - Дневник

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
пътни ремонти, инфраструктурни проекти, ремонт на улици


още от категорията ремонти, реконструкции

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg