фирми продукти
представяме
работа
 
Започва строежът на още 12,6 км от магистрала "Струма"

Започва строежът на още 12,6 км от магистрала СтрумаСтроителството на лот 3.1 на магистрала "Струма" от Благоевград до Крупник с дължина от 12,6 километра започва днес. Символичната първа копка на обекта ще бъде направена в близост до Благоевград, където завършва лот 2 от автомагистралата. На церемонията ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на транспорта Ивайло Московски, председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, както и народни представители.

Общата дължина на лот 3.1 от АМ "Струма" е 12,6 км. Изпълнител е ДЗЗД "АМ Струма 3.1", а договорът е за 139 млн. лв.
Със средства от ОП "Транспорт" 2013-2017 г. Агенция "Пътна инфраструктура" вече изгради общо 69 км от АМ "Струма" в отсечките Долна Диканя – Дупница (16,78 км), Дупница – Благоевград (37,48 км) и Сандански – Кулата (14,7 км). С финансиране от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. продължава строителството и на останалата част от трасето.

Преди дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за строеж на първите няколко километра от лот 3.1 на магистралата. Тази седмица се очаква да бъде обявена след около петмесечно забавяне и новата обществена поръчка за тунела "Железница". Предишният търг беше спрян през април от пътната агенция заради липсващи документи от оферти на участници. Това доведе и до рокади в ръководството.

Все още има много въпросителни около лот 3.2 на "Струма" – участъка в Кресненското дефиле. Идеята на строителния бранш и държавата, която се отказа от първоначалния вариант да строи 15 км тунел, е да се запази движението по сегашния път в дефилето, но то да е в посока към Кулата. В посока София се планира строителството на отсечка източно от Кресна.

Вече има идеен проект за т. нар. двойно преминаване. На 11 септември ще се проведе обществено обсъждане в Симитли и Кресна, след което се очаква Министерството на околната среда и водите да издаде и оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Наскоро Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за изработването и попълването на формуляра за кандидатстване за финансиране на отсечката, която е заложена в оперативната програма "Транспорт" 2014-2020 г. Като част от търга трябва да се актуализират и анализът разходи-ползи и прогнозата за трафика.

Общата дължина на АМ "Струма" - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Автомагистралата е част от коридор "Ориент/Източно Средиземноморие", свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава трафикът за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.


31 август 2017 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
пътно строителство, магистрална инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни проекти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg