фирми продукти
представяме
работа
 
Строителството в градинки и на небостъргачи в София ще се регулира със закон

Строителството в градинки и на небостъргачи в София ще се регулира със законВ София ще има само три зони за строителство на небостъргачи над 125 м., глобите за увреждане на културно-историческо наследство се вдигат до 200 хил. лв., а строителството в "зелените системи" ще бъде забранено. Това предвиждат промени в Закона за устройство и застрояване на София, които ГЕРБ ще внесе следващата седмица.

"Законопроектът ще предвижда 3 зони, където да могат да бъдат правени високи сгради над 125 метра", каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Идеите за промени бяха представени и от главния архитект на София Здравко Здравков. Едната зона ще бъде около 7-ми километър на бул. "Цариградско шосе", където има сериозен инвеститорски интерес и вече има реализирани такива проекти, втората зона ще бъде в район "Люлин", където е връзката с Околовръстен път. Третата зона ще бъде в района около и зад Централна гара, където според главния архитект високите сгради няма по никакъв начин да затруднят живеещите около тях и няма да нарушат гледката, каза Ненков. "Изискването в закона ще бъде категорично, че всяка сграда над 75 метра, която има разгъната застроена площ над 20 хил. кв. м, трябва да има т. нар. транспортна симулация, която показва, че когато сградата бъде построена, няма да наруши трафика в квартала", обясни Ненков. Местата в София, където могат да бъдат строени сгради между 75 и 125 метра, също трябва да бъдат обозначени.

Със законопроекта се прави точна дефиниция какво е "зелена система" и обхватът на определението се увеличава. Там, където един имот, междублоково пространство или място с детска площадка попадат в обхвата, няма как да има промяна на предназначението за строителство. Собствениците на тези имоти ще бъдат отчуждавани по предвидените в закона срокове, обясни Александър Ненков. Мария Илиева (ГЕРБ) добави, че след утвърждаването на подробен устройствен план промени в жилищните комплекси няма да могат да се извършват в рамките на 5 години.

Александър Иванов (ГЕРБ) каза, че за да се запази културно-историческият облик на столицата, е заложена регулация по две направления. "Предлагаме Столичният общински съвет да се задължи в рамките до 6 месеца от приемането на закона да приеме наредба за условията и нормативи за облика на градското пространство, сградите и архитектурните ансамбли на столицата", каза Иванов. Втората регулация предвижда увеличаване на глобите за физически лица, собственици или юридически лица, които със своите действия или бездействия увреждат или са увредили културно-историческото наследство на София. "Заложили сме увеличение на глобите за физически лица, които сега са от 1000 до 10 хил. лева да бъдат от 10 до 50 хил. лв. За юридически лица санкциите, които в момента са от 10 до 100 хил. лева, ги предлагаме в параметри от 50 до 200 хил. лева", допълни Иванов.

Промяната на закона по всяка вероятност ще доведе до нуждата от нов устройствен план на София, тъй като сегашният план и "дупки в закона" разрешават строителство в градинки, какъвто е случаят с проекта за небостъргач в "Стрелбище" и вдигането на високи сгради на два парцела и ъгъл на две улици, какъвто е случаят с проекта за небостъргач в "Хладилника". Според депутатите от ГЕРБ Столичната община вече е дала задание за разработване на нов градоустройствен план на столицата.


19 юли 2017 - Дневник

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
устройствен план, строителство, градоустройство


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg