фирми продукти
представяме
работа
 
Обсъдиха възможности за сътрудничество между български и шведски фирми

Обсъдиха възможности за сътрудничество между български и шведски фирмиБългария ще получи информация за шведските програми за коопериране между български и шведски фирми. За това се договориха министърът на икономиката Милко Ковачев и президентът на Шведския Търговски Съвет Улф Брехт. Срещата е част от програмата на министър Ковачев за визитата му в Швеция.
По време на разговорите министър Ковачев запозна Улф Брехт с бизнес средата у нас, като подчерта, че сега, особено след подписването на договора за присъединяване към ЕС, страната ни става все по-притегателен център за чуждестранните инвестиции. Във връзка с това министърът ма икономиката поиска информация за ролята на Шведския търговски съвет за насърчаване на шведските инвестиции в чужбина.
Очакваме през тази година представители на Electrolux да посетят България във връзка с реализацията на нов инвестиционен проект за изграждане на завод за градински косачки. Това стана ясно по време на срещата на министър Ковачев с президента и главен изпълнителен директор на компания Electrolux Ханс Щрьоберг. Министерството на икономиката ще окаже пълно съдействие при реализацията на инвестиционните намерения на компанията у нас, заяви министърът на икономиката.
Заинтересовани сме от възможностите за съвместни проекти на енергийни мощности, работещи с биогорива. Това заяви министър Милко Ковачев на срещата си с представители на шведската компания Vattenfall. По време на разговорите стана ясно, че България има интерес да привлече шведски инвестиции за изграждане на енергийни мощности. Швеция е на 3-то място в Европа по показател процент произвеждана електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) – 39.9% от електрическата енергия в страната се произвежда от ВЕИ, като основната част е от водно-електрически централи.
По-късно министър Ковачев се срещна с шведския министър на индустрията и търговията Томас Йострос. Двамата министри обсъдиха възможностите за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество особено посредством привличане на шведски инвестиции в България и запазване на добрите тенденции в ръста на двустранния стокообмен.
По данни на Българска Агенция за Инвестиции Швеция заема 17-то място в ранг-листата на чуждестранните инвеститори с общ обем инвестиции за периода 1996 - септември 2004 г. в размер на 68 млн. USD. Само за периода януари - септември 2004 г. шведските инвестиции в България са на обща стойност 16.4 млн. USD.
Двустранният стокообмен регистрира ръст от 30.8% през 2004г., като българският износ за Швеция е с 18.6% повече в сравнение с 2003 г. Швеция заема 0.4% от българския износ и 1.2% от българския внос за 2004г.

3 май 2005 - comfort.bg
Няма коментари


ключови думи
коопериране, български, шведски фирми, инвеститори, бизнес, Electrolux, Vattenfall


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg