фирми продукти
представяме
работа
 
Жилищата в София поскъпнаха с 15%

Жилищата в София поскъпнаха с 15%Жилищата в София поскъпнаха общо с 11,6% за година. Но има огромна разлика в движението на цените на апартаментите старо строителство и имотите в новите сгради, става ясно от данните на НСИ.

През четвъртото тримесечие на 2016 г. цените на съществуващите апартаменти в София са скочили с над 15% спрямо същия период на предходната година. А при новото строителство увеличението е само с 4,6%. Явно търсенето на имоти старо строителство е много по-голямо от предлагането, което води до повишаване на цените на реализираните сделки. До голяма степен това се дължи на факта, че много от новите апартаменти се правят с по-малки стаи, докато хората търсят простор и удобство.

Възможността да паркираш автомобила си близо до блока и дори наличието на паркомясто също е от решаващо значение при избора на апартамент, коментират брокери. И макар блоковете в старите жилищни квартали да са без лично място за паркиране, край тях има достатъчно пространство за автомобила.

Увеличение на цените на годишна база се отчита и в 6-те най-големи града на страната, с население над 120 хил. души - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. В Пловдив цените на старото строителство също нарастват по-бързо отколкото на новите жилища, но разликата не е толкова голяма както в София. Поскъпването в града под тепетата е със 7% за съществуващите жилища и 6,1% за новите, сочат данните на НСИ.

В Русе старите апартаменти също поскъпват по-бързо от новите - съответно с 6,4% и 2,3%. Но в останалите три големи града ситуацията е различна. Цените на новите жилища в Стара Загора скачат с 13,5%, а на старите само със 7,6%. Във Варна поскъпването на новите апартаменти е с 11,1% (без да се отчитат сделките в курортните комплекси), което също е по-високо от покачването на цените на съществуващите имоти. А в Бургас при новото строителство се отчита годишен ръст от 4,3%, докато при старите апартаменти дори има минимален спад в цените.

Като цяло за страната поскъпването на имотите за година е с 8,1%. Но това основно се дължи на повишеното търсене в 6-те най-големи града на страната. В по-малките населени места цените на имотите или не се покачват, или дори се регистрира лек спад. В целия Северозападен район на страната, където няма град с над 120 хил. души, старите жилища поевтиняват с 1,3% за година. Това се дължи на факта, че много хора от района търсят препитание в по-големите градове на страната или емигрират в чужбина. Спад на цените с 1,6% се отчита и при жилищата ново строителство в Северен централен район.


10 април 2017 - Стандарт
Няма коментари


ключови думи
жилищно строителство, имоти, ново строителство


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg