фирми продукти
представяме
работа
 
Връщаме пари на ЕС за обхода на Габрово, ако догодина не е готов

Връщаме пари на ЕС за обхода на Габрово, ако догодина не е готовИзхарчените 25 млн. лв. досега за строителството на обхода на Габрово, които Брюксел ни отпусна, може да се наложи да се връщат. Това обясни Галина Василева, ръководител на управляващия орган на оперативна програма "Транспорт". И уточни, че до това може да се стигне, ако обектът не бъде завършен до края на следващата година.

Строителството на обхода на Габрово се финансира от еврофондовете в миналия програмен период 2007-2013 г., като общата му стойност е около 100 млн. лв. Половината от тях са от еврофондовете. Допълнителни средства по програмата обаче няма да бъдат отпускани от еврофондовете, така че всички разходи по изграждането трябва да бъдат осигурени от пътната агенция.

Василева коментира, че обектът не е завършен поради обективни причини. Част от тях са продължителни обжалвания на оценката за въздействие на околната среда, подробните устройствени планове, както и протести на еколози. Това забави издаването на разрешителни за строеж, коментира още тя. И допълни, че по нейна информация в момента се работи активно на обекта, като дори има идея да бъде готов към края на тази година. В доклада, който ръководството на програмата е изпратило на комисията преди дни, обектът е записан като нефункциониращ.

Освен това част втора фаза на проекта е изграждането на тунел под Шипка. Въпреки че има поет ангажимент, към момента пари за него няма, посочи още Василева. Тя коментира, че обходът сам по себе си не върши много работа за транзитния трафик и се ползва по-скоро от местните хора.

 


4 април 2017 - Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
пътно строителство, пътни ремонти, инфраструктурни проекти, пътни проекти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg