фирми продукти
представяме
работа
 
Санирането излиза по 17 хил. лв. на апартамент, сочи доклад на регионалното министерство

Санирането излиза по 17 хил. лв. на апартамент, сочи доклад на регионалното министерствоДо момента "безплатното" саниране е излязло по 17 хил. лв. на апартамент. Това става ясно от изчисленията в доклада на регионалния министър Лиляна Павлова, с който бе предложено правителството в оставка да гласува промени в постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, съобщава "Сега". През миналата седмица беше поискано ресурсът на програмата да бе увеличен от 1 на 2 млрд. лв., а при гласуването в парламента предложението беше прието дори без обсъждане.

Към 17 януари са санирани 12 460 жилища в 214 сгради с общо 1 млн. кв. м разгъната площ. В тях живеят 26 410 души. За обновяването на жилищата им са похарчени близо 217 млн. лв., което прави средно по 17 359 лева на апартамент. В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3-4 пъти по-висока, твърди "Сега".

Според сметките на регионалното министерство енергията, която ще се спести годишно, е 88 153 мегаватчаса. Намаляват се и емисиите парникови газове. Това водело до икономии от 13.545 млн. лв. годишно.

Още в началото на програмата за саниране беше изчислено, че обновяването на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. Сумата зависи от дейностите по саниране и състоянието на сградата - квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.

Днес регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че в случая не става въпрос само за изолация и смяна на дограма, а за цялостни ремонти на сградите, включващи и покриви, подпокривни пространства и др.

"Ако трябва да го направим на парче, какъв ще е ефектът? Дори да излиза по-скъпо, то си заслужава", каза Павлова.


24 януари 2017 - Дневник

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
саниране на сгради, енергийна ефективност, саниране, обновяване на сгради


още от категорията саниране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg