фирми продукти
представяме
работа
 
Кабинетът предложи на парламента да увеличи с 1 млрд. лв. програмата за саниране

Кабинетът предложи на парламента да увеличи с 1 млрд. лв. програмата за саниранеПравителството в оставка предлага на Народното събрание да подкрепи продължаването на програмата за саниране и да увеличи финансовия й ресурс с още 1 млрд. лв. до 2 млрд. лева. Вчера кабинетът одобри доклад на регионалния министър Лиляна Палвова за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Към 31 декември 2016 г. прогнозната стойност на сключените договори по програмата ще достигне 953 072 604.35 лева, показват анализът и данните на Българска банка за развитие (ББР). Към края на годината ще бъдат разплатени суми в размер на 391 354 454.61 лева. Разчетите показват, че са достигнати границите, до които ББР може да поема ангажименти за плащания. Затова и се предлага финансовият ресурс на програмата да бъде увеличен на 2 млрд. лв., посочва правителствената информационна служба.

След заседанието на кабинета пред журналисти регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че увеличаването на бюджета на програмата ще помогне през следващата година да се гарантира изплащането за сградите, които са кандидатствали и са в процес на реализация. "Над 440 вече са сградите, които са в реален процес на изпълнение и строителство, 120 са завършени, още за 800 сгради вървят тръжни процедури на различни етапи", отчете Павлова, цитирана от агенция "Фокус".

Тя посочи, че до момента в изпълнението на саниранията са участвали над 570 малки и средни фирми, а възползвалите се домакинства са над 340 хиляди. С това по думите й е създадена заетост и е постигнат безспорен социален ефект. "Ако удвоим ресурса, над 700 хил. души ще се възползват от ефектите и ползите на програмата", смята Павлова. Тя изрази надежда парламентът да увеличи бюджета на програмата, така че следващото правителство да я продължи.

В мотивите програмата да бъде продължена и догодина се посочват: стабилната нормативна осигуреност; реална стъпка за нова инвестиционна политика за енергийна ефективност на сградите; енергийни спестявания с дългосрочен ефект и за цялостни технически решения за обновяване на жилищните сгради в България; мярка с национален мащаб, чрез която възможностите за финансиране достигат до собствениците в жилищните сгради в цялата страна, и др.


15 декември 2016 - Дневник

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
саниране на сгради, енергийна ефективност, саниране, обновяване на сгради


още от категорията саниране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg