фирми продукти
представяме
работа
 
Наляха 3 млрд. от чужбина в имоти

Наляха 3 млрд. от чужбина в имотиНедвижимите имоти, търговията и ремонтът на автомобили привлякоха над 7 млрд. евро чужди инвестиции. Това сочат данните на НСИ за привлечените в страната чуждестранни капитали от началото на демократичните промени до края на 2014 г., до когато са последните детайлни данни за вложенията по сектори на икономиката.

Общата сума на чуждите инвестиции в България за този период е 21,581 млрд. евро. От тях малко над 14%, или 3 млрд. евро са вложенията в имоти, като тук не се включват хотелите. А 18,55% от чуждите инвестиции, или над 4 млрд. евро, са насочени към търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети. Най-големият бум на пазара на имоти беше преди световната финансова кризата през 2008-2009 г. След това имаше известно оттегляне от пазара. Сега обаче отново инвестициите в сектора се завръщат и цените на имотите вървят нагоре, макар и с по-бавни темпове спрямо периода преди кризата. В търговията и ремонта на коли инвестициите отчитат стабилен ръст през периода 2012-2014 г. В резултат чуждите вложения в сектора вече са с 1 млрд. евро повече спрямо предкризисната 2008 г.

Най-много чужди инвестиции се насочват към промишлеността. Но това е разбираемо тъй като тук влиза голяма палитра от производствени дейности като например - на лекарства, машини, мебели, химически продукти, превозни средства, електроника, текстил, както и производството на ток, парно, включително и цялата добивна промишленост. Общата сума на задграничните вложения в производството и добивната промишленост от началото на демократичните промени до края на 2014 г. е 8,45 млрд. евро. Това са над 39% от общия размер на преките чужди инвестиции. Но най-много чуждестранни вложения са привлечени в производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива - 2,7 млрд. евро. След това се нареждат производството на изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини с малко над 1 млрд. евро чужди инвестиции, и производството на основни метали и метални изделия с 917 млн. евро.

От другите сектори на икономиката много сериозни чуждестранни капитали в размер на 1,45 млрд. евро са привлечени в далекосъобщенията. След това се нарежда строителството, където са вложени 917 млн. евро. Много сериозен магнит за чуждите капитали е и следващият сектор, който обхваща юридически, счетоводни, архитектурни и инженерни дейности, технически изпитания и анализи; консултантски дейности по управление, където са вложени 840 млн. евро. И едва след това се нарежда секторът хотелиерство и ресторантьорство с чужди инвестирани в размер на 608 млн. евро.

До края на 2015 г. преките чужди инвестиции в страната нарастват до 23,127 млрд. евро, което е със 7,2% повече спрямо края на 2014 г., сочат предварителните данни на НСИ.


7 ноември 2016 - Стандарт

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
инвеститори, чуждестранни инвестиции, имоти


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg