фирми продукти
представяме
работа
 
Ytong с нов продуктов каталог за 2017 година

Фокусът е върху устойчивото строителство и контрола на качеството

YTONG - продуктов каталог за 2017 година

"КСЕЛА България" публикува каталог на продуктите от автоклавен клетъчен бетон YTONG за 2017 година. Той вече е на разположение на потребителите като печатно издание и в електронна версия. Каталогът предлага:

 • пълна техническа информация за продуктите;
 • готови системни решения за вътрешни и външни стени, съответстващи на нормативните изисквания;
 • правила за проектиране и изпълнение на зидани конструкции с блокове от автоклавен клетъчен бетон YTONG;
 • характеристики на зидарии – съпротивление на топлопреминаване, индекс на изолация от въздушен шум, класификация по огнеустойчивост и др.;
 • разходни норми и обработени данни за производителността на труда.

Устойчиво строителство с YTONG

Обединяваща тема на изданието е устойчивото строителство, а за мото са избрани думите на Гру Харлем Брундтланд, първата жена министър-председател на Норвегия, а сега специален пратеник на ООН по измененията на климата: "Устойчивото развитие предполага да бъдат осигурени такива условия за удовлетворяване на основните човешки потребности на днешните поколения, които да не нарушават задоволяването на специфичните потребности и на бъдещите поколения." Целта на каталога е да стимулира "зелените" подходи в проектирането, строителството и експлоатацията на сгради – използването на екологични и здравословни материали, пестенето на енергия, рециклирането на отпадъците.

Създаден преди повече от 90 години, YTONG напълно се вписва в съвременните критерии за отговорно отношение към природата, човешкото здраве и интересите на обществото. Дължим го на изобретателя с авангардно мислене арх. Йохан Аксел Ериксон от малкия шведски град Иксхулт. Още през 30-те години на 20 век той дава решение на въпроси, от които зависи бъдещето на нашата цивилизация – как техниката и технологията, които осигуряват нашите удобства, да се развиват в хармония с естествената ни природна среда.

По дефиниция "устойчива" е сграда, която при определена икономическа рентабилност отговаря на следните условия:

 • осигурява здравословни и безопасни условия на обитаване и хармонично съжителство на хората с природата;
 • за изграждането й са използвани в минимална степен невъзобновяеми ресурси;
 • допринася за намаляване на промените в околната среда и запазване на естествените екосистеми.

Това определение напълно аргументирано може да се отнесе към YTONG като строителен материал. Той осигурява здравословни и безопасни условия на обитаване в хармония с природата при по-добра икономическа рентабилност от съпоставими алтернативни решения. През целия си жизнен цикъл материалът допринася за намаляване на промените в околната среда и запазване на естествените екосистеми.

Жилищно строителство с YTONG

Първият метод за измерване на въздействието на сградите върху околната среда е създаден във Великобритания през 1990 г. Днес той е най-широко разпространен и е известен с абревиатурата BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology). В последните двадесет години в много страни се дефинират съвкупности от измерими критерии за устойчиво строителство и въз основа на тях се развиват системи за оценка на сградите в контекста на устойчивото развитие. Някои от тях се прилагат само в държавата, в която са създадени, а други имат международно значение, включително предлагат отделни схеми за различни региони по света. У нас се използват три системи за оценка на съответствието на сградите с критериите за устойчиво развитие, по-често наричани системи за сертификация на устойчиви сгради: BREEAM, LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), създадена в САЩ, и DGNB (Deutsche Gesellschaft fur Nachhaltiges Bauen), създадена в Германия.

Сградно строителство с YTONG

Както в Европа и по света, така и в нашата страна прилагането на YTONG за целите на устойчивото строителство вече е добра практика. Материалът е използван за фасадните и преградните зидарии на значими сертифицирани обекти:

 • Американското посолство в гр. София (LEED);
 • Веригата магазини "Декатлон" (LEED);
 • "Сердика офиси" (административните етажи на сградата, в която е разположен мол "Сердика" – над търговската част) в гр. София (DGNB);
 • Сграда 15 от Търговски център "Европа" на бул. "Искърско шосе" в гр. София (BREEAM). Това е първият обект, сертифициран по тази система в България. Всички останали сгради в комплекса също са изпълнени с YTONG;
 • Сграда 1 от Търговски център "Европа" на бул. "Искърско шосе" в гр. София (BREEAM). Това е първият обект, сертифициран по новата система BREEAM 2013 NC.

YTONG е един от малкото материали за зидария, предлагани на пазара в България, с декларация за въздействие върху околната среда, изготвена в съответствие с ISO 14025 и EN 15804. Част от нея е представена в продуктовия каталог на YTONG за 2017 година. Пълният текст на документа е публикуван на интернет страницата на немския Institut Bauen und Umwelt e.V. (IBU): http://ibu-epd.com/

Линк към декларацията: https://epd-online.com/EmbeddedEpdList/Download/5504

Печатното издание "Продуктов каталог YTONG 2017" можете да получите безплатно, ако попълните контактната форма в интернет страницата www.ytong.bg. Необходимо е да посочите точен пощенски адрес и телефон, които да бъдат предоставени на куриерската фирма. В полето "Съобщение" на контактната форма е достатъчно да запишете "YTONG 2017".

Автор: Ксела България ЕООД


26 октомври 2016 - Comfort.bg

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
Ксела България, Xella, Ytong, газобетонни блокчета, клетъчен бетон, строителни материали, устойчиво строителство


още от категорията строителни материали

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg