фирми продукти
представяме
работа
 
ДКЕВР решава за цената за достъп на ВЕИ централите

ДКЕВР решава за цената за достъп на ВЕИ централитеВ края на тази седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да определи окончателно каква цена за достъп до мрежата ще плащат слънчевите и вятърните централи. Очаква се тя е да е в рамките на 2,45 лв. на мегаватчас и да се прилага със задна дата – от 18 септември 2012 г., когато беше въведена отменената вече от ВАС временна цена за достъп.

Постоянната цена за достъп ще се получава само от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), срещу което остро възразяват ЕРП-тата, които също искаха да им бъде въведена такава цена за мрежата средно напрежение. В същото време ВЕИ централите възразиха остро и заплашиха да дадат решението на съд.

Решението на ДКЕВР се очаква с още по-голям интерес и защото заедно с точната цена за достъп и датата, от която тя влиза в сила, регулаторът трябва да даде и т.нар. компенсаторен механизъм. Става въпрос за начина, по който ВЕИ централите ще си получат близо 200 млн. лв. от отменената временна цена за достъп.

В средата на седмицата пък в енергийната комисия ще бъдат разгледани промените в Закона за ВЕИ, внесени от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков. Те предвиждат да се разшири обхватът за зелените централи, които ще бъдат присъединявани към мрежата безпроблемно. Сега такива са мощностите до 30 киловата, които се разполагат върху покривни и фасадни конструкции, вече вързани към мрежата. Занапред на облекчен режим ще минат централите до 200 киловата, инсталирани на покриви на производствени сгради или складове, които са вързани към мрежата високо или средно напрежение. Тук ще попаднат ВЕЦ-овете и централите на биомаса до 1,5 мегавата. Облекчени условия няма да се прилагат за централи от този тип, за които вече има становище от оператора на мрежата.


10 март 2014 - в. Монитор




Няма коментари


ключови думи
ВЕИ, възобновяеми източници, вятърни паркове, екоенергия, зелена енергия, вятърни централи, фотоволтаични централи


още от категорията алтернативна енергия

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg