фирми продукти
представяме
работа
 
Новата ВЕИ такса ще се събира на тримесечие, но методиката не е готова

Новата ВЕИ такса ще се събира на тримесечие, но методиката не е готоваВсе още няма постъпления от въведената от началото на тази година такса в размер на 20 процента върху приходите на производителите на електроенергия от вятър и слънце, съобщи БТА като цитира председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

Таксата ще се събира на тримесечие, тоест очаква се първите постъпления да са в началото на април, каза той.

В момента работна група от експерти на Министерството на финансите и енергийния регулатор разработва методика, по която да става събирането на тези средства, каза Боев. Все още няма точен разчет колко приходи трябва да дойдат от новата такса, за законността на която президентът Росен Плевнелиев попита Конституционния съд. По думите на шефа на регулатора има само приблизителна прогноза на база произведена енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за миналата година. Когато внесе проекта си за новото облагане, "Атака" беше изчислила, че в бюджета ще влязат 160 млн. лв. през тази година.

Следващата седмица, на 6 февруари, комисията ще има открито заседание за разглеждане на новата цена за достъп до електропреносната и електроразпределителните мрежи за ВЕИ производителите. До дни предстои да бъде взето решение и за начина на връщане на сумите, събрани от ВЕИ производителите по силата на отменената от Върховния административен съд временна цена за достъп, информира БТА.


30 януари 2014 - в. Дневник




Няма коментари


ключови думи
ВЕИ, възобновяеми източници, вятърни паркове, екоенергия, зелена енергия, вятърни централи, фотоволтаични централи


още от категорията алтернативна енергия

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg