фирми продукти
представяме
работа
 
Мебелната индустрия отчете ръст от 8%

Мебелната индустрия отчете ръст от 8%Мебелната индустрия е регистрирала около 7-8% ръст през миналата година, каза в интервю за БТА Елица Ненчева, изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Наблюдава се и ръст на износа от порядъка на 5-6 на сто, допълва Ненчева.

Освен на традиционните пазари - Германия, Франция, Гърция, Русия, Израел, Грузия и други, производителите ще разчитат и на нови.

"Насочваме се както към арабските страни, така и към бившите съветски републики. Тази година планираме участия на наши фирми в специализирани изложения в Дубай и очакваме да осъществим директни бизнессрещи. За арабския пазар ще търсим основно клиенти сред големите хотелски вериги", коментира Елица Ненчева.

Според данни на камарата от началото на кризата досега около 300 фирми от мебелната индустрия, предимно микро- и малки предприятия, са преустановили дейност. Заради обвързаността на сектора със строителството, което силно се сви, се отчитат спадове на поръчките и на вътрешния, и на външния пазар, каза тя.

Ненчева се надява бъдещото правителство да чуе проблемите на бранша и държавните институции да заработят по-ефективно и в полза на бизнеса. "Това, което трябва да изискаме от държавата, но и да посочим механизми и мерки за реализация, е защита на българския продукт и на производството като цяло", коментира експертът.

"Браншовата камара си е поставила амбициозни задачи, свързани с професионалното образование, квалификацията, изграждането на изпитателна лаборатория, и се надяваме, че държавните институции ще подкрепят нашите инициативи", каза още тя.


19 април 2013 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
мебели, производство на мебели, мебелна промишленост, производители на мебели


още от категорията мебели

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg