фирми продукти
представяме
работа
 
Соларни панели на покрива намаляват сметките за ток

Соларни панели на покрива намаляват сметките за токСоларни системи на покрива свалят сметките за ток. Не говорим за термалните слънчеви панели за загряване на вода, с каквито е окичена цяла Гърция, а вече и доста сгради у нас, а за малки фотоволтаични системи, които произвеждат ток предимно за собствени нужди.

Инвестицията в такива системи се връща бързо, като в същото време намалява сметките ви за ток. Освен това ви прави по-независими при поредното решение за вдигане на цената на тока.

Монтирането на фотоволтаична система на покрива е най-доброто решение за индустрията. Системата е финансово достъпна, лесна за монтаж и произвежда ток надеждно повече от 30 години. Необходим е само покрив с товароносимост над 10 кг/кв. м. Системата може да се монтира и на по-нестабилен покрив, с носимост под 7 кг/кв. м чрез специална самоносеща конструкция, която малко оскъпява проекта. Площта на монтираните фотоволтаични панели зависи от наклона на покрива. Единственото ограничение е северният наклон - на него също може да се монтират панели, но не е икономически оправдано. Ако покривът е водоравен - както на повечето стари жилищни кооперации, за инсталирането на 1 кВт фотоволтаична мощност са необходими до 20 кв. м покривна площ.

Ако изложението е южно, на 10 кв. м се монтира 1 кВт. Източното и западното изложение не са недостатък - монтираните на тях панели произвеждат еленергия по-равномерно от тези на покрив с южно изложение, което дава най-много ток през обедните часове. Система от 26 панела с мощност 5 кВт произвежда около 6250 кВтч годишно - достатъчно за осигуряване с еленергия на 4-членно семейство (ако не се отоплява с ток) през цялата година.

В зависимост от конструкцията на покрива и начина на закрепване на панелите цената на една микрофотоволтаична система варира около 2000 евро на кВт инсталирана мощност плюс ДДС. Цената на по-големите системи пада до 1750-1800 евро на кВт без ДДС. Сумата включва всичко - от панелите до електромера, включително разходите за проектиране, разрешителни за строеж и пр.

Затова най-изгодно е изграждането на фотоволтаици върху покривите на сгради, складове и халета с по-голяма площ, включително и на комплекс от сгради - с обща мощност между 100 и 200 кВт. Тогава се постига и най-изгодната цена на кВт инсталирана мощност. Заради действащата нормативна уредба все още има трудности по одобряването на проекти над 200 кВт.

При сега действащите дневни цени на електроенергията за индустрията от 25 ст./кВтч средно за страната инвестицията в една фотоволтаична система се изплаща за 8 години - идеален срок за соларна инсталация, която работи поне 30 години. Като се има предвид очакваното поскъпване на еленергията в Европа с по около 5% годишно до 2020 г., както и постоянното поевтиняване на самите слънчеви панели и на останалите части от системата, до 2-3 години срокът за връщане на вложенията ще падне на 5-6 години. Говорим за реални дневни цени на тока, а не за цени на спотовия пазар, които биха направили изплащането на инвестицията много по-бързо.

Не на последно място всеки инвеститор, собственик на по-малка или по-голяма фирма, трябва да се замисли и дали не би искал да си осигури поне частична независимост от енергийния регулатор. А това може да стане, като си го произвежда сам от Слънцето, което ще свети още милиони години.


28 януари 2013 - в. Стандарт

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
ВЕИ, възобновяеми източници, фотоволтаични панели, слънчеви панели, екоенергия, зелена енергия


още от категорията алтернативна енергия

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg