фирми продукти
представяме
работа
 
Austrotherm PPG - иновативна топлоизолационна плоча за полагане на подово отопление

Austrotherm PPG® - иновативна топлоизолационна плоча за полагане на подово отопление

Лято е. Слънцето пече все по-силно, температурите стремглаво се покачват и навяват мисли за почивка, море и разхладителни напитки. Последното нещо, за което човек би си помислил през идните горещи месеци е за нещо макар и бегло свързано с отопление. Но колкото и да не ни се иска, лятото бързо ще отмине и преди да се усетим отново ще трябва да се погрижим за топлината в домовете си.

Една от съвременните възможности да си осигурим комфорт и приятна температура навсякъде в дома е с подово отопление. През последните години този начин на отопление набира все по-голяма популярност, но малко известен факт за повечето хора е, че това не е съвременно изобретение, а е било използвано от предците ни преди хиляди години. Историята му датира още от периода на неолита. Археологически разкопки в Азия и Алеутските острови на Аляска разкриват как техните жители са прокарвали пушека от запалените огньове през покрити с камък канали, прокопани в подовете на жилищата им. Горещият дим е загрявал подовите камъни, които след това излъчвали топлина в жилищните пространства. Същата технология е използвана и години по-късно в древен Рим за отопление на жилищата и баните на богатите граждани.

Днес хората преоткриват този начин на отопление, а ранните форми са се превърнали в модерни системи, използващи пълни с течност тръби или електрически кабели. Предимството им пред традиционните отоплителни инсталации е, че превръщат пода на жилищните помещения в огромен нискотемпературен отоплителен уред. Генерираната топлина се разпределя равномерно по целия под, след което се предава на намиращия се в близост до повърхността въздух. Така едновременно и равномерно се затопля голям обем въздух до не много висока температура, като се осигурява нужният комфорт през студените дни и нощи.

Един от основните и задължителни компоненти на системите за подово отопление е изолационната основа за пода, за да не се допусне загуба на топлина към помещенията отдолу. Дебелината й трябва да бъде много добре преценена, защото в противен случай вместо да отопляваме собственото си жилище ще топлим съседа отдолу, студения гараж или мазе и т. н. Върху нея се полагат гъвкавите отоплителни тръби от полиетилен, като ходът им върху изолационния слой се осигурява по различни начини. Най-широко разпространено е монтирането на тръбите към основата да се прави чрез скоби. Значително по-лесно, бързо и удобно обаче е да се използват новите топлоизолационни плочи Austrotherm PPG®, които осигуряват едновременно изолация и възможност за закрепване на тръбите без използване на каквито и да е допълнителни средства.

Плочите Austrotherm PPG® осигуряват едновременно изолация и възможност за закрепване на тръбите без използване на допълнителни средства

Плочата за подово отопление Austrotherm PPG® е ново поколение топлоизолационна плоча от експандиран полистирен, създадена специално като компонент на системите за водно подово отопление. Тя разполага с т. нар. дистанционери, които позволяват безпроблемно фиксиране на отоплителни тръби с диаметър, вариращ от 16 до 22 mm. Дистанционерите са разположени така, че броят и разстоянието между тръбите да могат да бъдат определени индивидуално, в зависимост от желания интензитет на отоплението, който трябва да бъде постигнат. Разстоянието между отоплителните тръби може да бъде 75 mm, 150 mm, 225 mm и т. н. (през 75 mm).

След поставяне на отоплителните тръби на мястото им между дистанционерите, отгоре се полага циментова замазка, като трябва да се внимава да не се увредят както подовата плоча, така и самите отоплителни тръби. Много е важно да се обърне внимание на дебелината на замазката. Тя трябва да бъде с дебелина не по-малко от 45 mm, за да се предотврати възможността от напукване на замазката вследствие на термични напрежения, причинени от затоплянето на водата в тръбите.

Топлоизолационни плочи Austrotherm PPG®

Предимство при използването на плочата за подово отопление Austrotherm PPG® е бързото и лесно изпълнение на системата. Допълнително закрепване на отоплителните тръби не е необходимо, тъй като тази функция се изпълнява от дистанционерите. Освен че ги фиксират, те предпазват полиетиленовите отоплителни тръби и от евентуални повреди по време на монтажа. А специалната сглобка между плочите изключва възможността за разместване на инсталацията в някой по-късен етап, като по този начин се спестяват труд и материали, които биха били необходими за извършване на допълнителни корекции.

Чрез използването на плочата за подово отопление Austrotherm PPG® в повечето случаи отпада нуждата от поставяне на допълнителна топлоизолация. Но ако все пак условията налагат необходимостта от по-добра изолационна основа, под подовата плоча могат да се поставят допълнително стандартни топлоизолационни плочи AustrothermEPS® 120. Покриването на определени критерии за звукоизолация пък може да се постигне с допълнително полагане на специалните плочи за изолация от ударен шум AustrothermEPS® T. В този случай е необходимо поставянето и на обкантваща лента от EPS, която гарантира избягване на твърдата връзка и предаването на шум от пода към стените или други елементи на конструкцията (каси на врати, тръби и др.).

Топлоизолационни плочи Austrotherm PPG®

Предимства на Austrotherm PPG®

  • бързо и лесно изпълнение на системата за подово отопление;
  • не е необходимо използването на допълнителни елементи за закрепване на отоплителните тръби;
  • полиетиленовите отоплителни тръби са защитени от евентуални повреди по време на монтажа;
  • сглобката между плочите не позволява разместване на инсталацията;
  • при оптимално оформяне на ръбовете на плочите остатъците от тях могат да бъдат напълно оползотворени;
  • поставянето на допълнителна топлоизолация в повечето случаи не е необходимо;
  • коефициентът на топлопроводност на системата с подова изолационна плоча е с 15% по-добър в сравнение със стандартните топлоизолационни плочи (AustrothermEPS® 120), което повишава ефективността на отоплителната система;
  • избягват се термо- и звукови мостове;
  • плочата може да бъде използвана и за поставянето на различни други инсталации (напр. електрически).

Технически спецификации

Топлоизолационна плоча Austrotherm PPG® - технически спецификации


За повече информация и контакти:
Аустротерм България ЕООД
www.austrotherm.bg


15 юни 2012 - Comfort.bg
Няма коментари


ключови думи
Аустротерм, Austrotherm, Austrotherm PPG, топлоизолация, топлоизолационни плочи, подово отопление, подова изолация, подова топлоизолация


още от категорията топлоизолация

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg