фирми продукти
представяме
работа
 
Лихвите по ипотеките са паднали с 1% за година

Лихвите по ипотеките паднали с 1% за годинаЛихвите по жилищните заеми в левове за нови клиенти са поевтинели с близо 1% на годишна база, става ясно от лихвената статистика на БНБ за февруари. Например миналия месец те са били 8,32%. През февруари миналата година обаче те са достигали 9,31%. При новите кредити в евро също има понижение, но на годишна база то е 0,36 процентни пункта.

Лихвите по ипотечните кредити на старите клиенти остават почти без промяна, става ясно от данните на БНБ. Например лихвите по жилищните заеми миналия месец са били около 9,24%. През февруари 2010 г. средните нива са били 9,27%, т.е. на годишна база има спад от 0,03 процентни пункта. Поевтиняването на старите ипотечни кредити в евро е малко по-голямо. През февруари лихвите са били средно около 8,04%, а година по-рано са достигали 8,12%.

Миналата седмица данни на БНБ показаха, че нараства обемът на отпуснатите ипотечни заеми. Според кредитни консултанти причината е понижението на лихвите за новоотпуснатите кредити. Така през февруари обемът на отпуснатите ипотечни заеми за домакинствата е 8,698 млрд. лева. Според данните на БНБ това е увеличение от 2,9% спрямо февруари миналата година. Все още обаче се запазва спадът при потребителските кредити.


29 март 2011 - в. Монитор




Няма коментари


ключови думи
банки, недвижими имоти, ипотеки, жилищни заеми, ипотечни кредити


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg